Češi, potažmo Evropané, přestávají věřit v myšlenky multikulturalismu. Po starém kontinentu se šíří strach z muslimů. Jak k tomuto fenoménu přistupujete?
Myslíte jako váš prezident Miloš Zeman? Podle mě je to hloupé. Palestinsko – americký intelektuál Edward Said prohlásil, že když budete spravovat cizí obyvatelstvo a vzdálené kultury po staletí, tak v současném postkolonialismu nepředpokládejte, že národy budou čisté. Všichni jsme míšenci. V tomto kontextu existují dvě stupidní ideologie. Jedna chce vyčistit Západ od všech ostatních národností, druhou představuje islámský fundamentalismus, který propaguje rasovou čistotu islámu a muslimů. Realita je ale jiná, lidstvo je už namixované a v tomto světě tedy zmíněné ideologie nebudou fungovat.
Český prezident Zeman prohlásil, že nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii, tedy v podstatě muslimský svět. Co vy na to?
To je velmi primitivní názor na to, jak je svět vystavěn. Jde o výsledek ignorace či paranoii, možná obou. Je velmi nebezpečné, když se lidé ve významných pozicích, jako je prezident, takto vyjadřují. Tak mluví neofašisté, ale ne vzdělaní lidé jako prezident. Navíc je to dost nezodpovědné, protože na světě jsou miliony a miliony muslimů, a když je nazvete anticivilizací, ďáblovými pohůnky či barbary, tak podkopáváte světovou bezpečnost, protože podporujete střet civilizací, což není nezbytně nutné.
Také prohlásil, že netvrdí, že každý muslim je terorista, ale říká, že každý terorista je muslim…
Asi nerozlišuje státní terorismus. Největší teroristé na světě jsou státy a ne lidé. USA užily státní terorismus v Afghánistánu, Iráku. Izrael také používá teroristické praktiky. Hodně okupovaných území je těch, kde žijí muslimové, proto je muslimský odpor nejmasivnější. A některé praktiky odboje jsou, pravda, teroristické. Svému prezidentovi řekněte, že dříve, kdy byly okupovány jiné části Afriky a Asie, byli teroristy Vietnamci, Korejci, ale i Nelson Mandela. A to nebyli muslimové. Jsem znovu a znovu překvapen primitivností těchto názorů. Nechci nazývat prezidenta této krásné země, kde nyní přednáším, primitivem, ale jeho myšlenky jsou hloupé.
Ještě chtěl, aby byl Izrael v NATO…
Vím. Taky se nevyhýbal myšlence bombardovat Írán. Když se ale ptáte na českou politiku, největším překvapením pro mě byla transformace Václava Havla.
V jakém smyslu?
Pro mě byl Václav Havel člověkem, který vždycky bojoval za lidská práva. Když se stal prezidentem, tak na to pozapomněl. Nebo alespoň pozapomněl na hájení lidských práv v oblastech, kde se mu to nehodilo. Stal se velmi proamerickým. To bylo smutné a hodně mě to zklamalo. Přece, když jsem někomu vděčen za svobodu své země, tak to neznamená, že budu mlčet k jeho chybám. Dostal se k moci a na některé věci zapomněl. Ostatně nejhorším příkladem zmíněného nebyl Havel, ale Lech Walesa. Z něj se stal opravdový fašista.
Nepodporuje výše řečené černobílé vidění, dělení světa na jasné přátele a nepřátele?
Určitě. Dost se bojím osob s podobným černobílým viděním světa. Preferuji politiky, kteří vidí problémy z více než jednoho úhlu, co přemýšlejí o více možnostech. Je třeba vidět celý obrázek, nejen jeho část. Tyto Zemanovy názory nepatří do vzdělané společnosti. Uslyšíte je pouze mezi rasisty a jinými extremistickými skupinami.
Nicméně striktně proizraelský postoj není jen doménou českého prezidenta. Vždyť nedávno Česko s USA, Izraelem a některými banánovými republikami hlasovalo v OSN proti, aby Palestině bylo přiznáno postavení nečlenského pozorovatelského státu. Do jaké míry vás tenhle postoj překvapil?
Neuvěřitelně. Nevím, ale mám podezření, že to byl obchod mezi Izraelem a Českem. Mohlo jít o peníze, důležité kontakty na americké firmy, ale i něco jiného. Možná nemůžete žít bez velkého bratra. Jako jste dřív měli SSSR, nyní máte USA. Američané navíc vždy musí někoho nenávidět. Nejdřív to bylo SSSR, nyní to jsou muslimové a Severní Korea. Nejlépe je to vidět na hollywoodských filmech. Dříve byli největšími padouchy Rusové, nyní to jsou Arabové a teď jimi začnou být Severokorejci. Jde o potřebu čistého nepřítele.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský