Nyní byl jmenován do funkce ministra obrany Vlastimil Picek. Nicméně Miloš Zeman se stal jako prezident vrchním velitelem ozbrojených sil. Už se mu šije uniforma?
Miloš Zeman, jak známo, má modrou knížku a není militantní typ. Nicméně taková otázka za mě na Hradě ještě nezazněla. Dost na tom, že chodí v uniformě - obleku a kravatě. Takže nepředpokládám, že by si pan prezident nechal šít uniformu.
V ČSSD posílila po nedávném sjezdu klika příznivců Miloše Zemana. Nespřádáte plány na nějaký typ koalice se sociálními demokraty?
Potlesk celého sálu ve stoje pro Miloše Zemana pro mě znamenal, že nejde o třetinu či půlku, ale o většinovou podporu lidí v členské základně ČSSD. Pro mě to znamenalo jen potvrzení toho, co jsem si myslel a v co jsem věřil. Jsem rád, že sociální demokraté nezapomněli na to, že Miloš Zeman ČSSD kdysi vyhrabal z popela. Uvědomění delegátů bych spojoval s tím, že nebyl zvolen pan Dienstbier, který se vždy proti Miloši Zemanovi dost vyhrazoval. Panu Sobotkovi jsem k volebnímu výsledku, byť je zkreslený tím, že neměl žádného protikandidáta, poblahopřál. Nebyl to žádný boj a ztrácelo to kouzlo. Holedbat se tím, jak má silný mandát, když byl jediným kandidátem na předsedu, takže jde o poloviční pravdu.
- TÉMA: Sjezd ČSSD
Ptal jsem se ale na možnou koalici SPOZ s ČSSD?
Musíme týden počkat. Nyní máme volební sjezd, bude zvoleno nové velení a pak bude na něm, jak se zachová. Určitě budu proti tomu, abychom měli společné kandidátky, protože bychom šidili voliče.
Jak jste vnímal vyjádření stínového ministra financí Jana Mládka o parazitujících živnostnících?
Hledám slušný výraz. To, co řekl stínový ministr, je strašná hovadina a kravina. Takhle personifikovat a urážet lidi, jedno, jestli jsou to třeba živnostníci, je nevhodné. Pan Mládek by si měl uvědomit, že jde o motor země. Je vidět, že si občas ani politik se zkušenostmi nevidí na špičku nosu.
Prezident Zeman na sjezdu popřál ČSSD vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny. Neberete to jako odsunutí SPOZ na druhou kolej?
Vnímám to takovouto optikou. Miloš Zeman tím projevem ukázal všem škarohlídům a spekulantům, kteří předpovídali, že se bude snažit rozštěpit a tím zničit ČSSD, jaká to byla blbost. Šlo o závistivce, kteří nedokázali unést jeho úspěch. Jako předseda SPOZ to také nijak skepticky nevidím. Jsem realista, a přestože bych si to hodně přál, tak v roce 2014, protože fungujeme jen celkem krátkou dobu, asi nemůžeme mít ambice, že vyhrajeme volby s výsledkem kolem čtyřiceti procent. To předpokládám až v roce 2018. Proto chápu, jak to prezident formuloval a neoddávám se žádné uražené ješitnosti. Vždyť hned po zvolení řekl, že je čestným předsedou SPOZ a zůstane jím. To dávám jako protiváhu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský