Brno: Kamennou „první dámu" čeká omlazení

26.09.2011 6:33 | Zprávy

Je jednou z dominant města a hrdě nese jméno Stará radnice - a není divu, vždyť se pyšní titulem nejstarší světská stavba v Brně. Už napřesrok však o tomto historickém klenotu bude možné říci, že je „jako nový". Radnici totiž od října čeká rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá minimálně rok.

Brno: Kamennou „první dámu" čeká omlazení
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Rekonstrukci budova vyžaduje zejména kvůli narušené statice. Stav sice není havarijní, nicméně poruchy pokračují, a proto je nutné je řešit. „Projevují se zejména trhlinami na venkovních fasádách i na vnitřních nosných stěnách. Ve  Freskovém sále tyto trhliny způsobují poškození fresek," vysvětlila Dagmar Kabeláčová z Odboru investičního Magistrátu města Brna.

Rekonstrukce zasáhne všechna podlaží a části Staré radnice včetně radniční věže. „Do stěn, podlah i stropů se přidají a upevní ocelová táhla, rámy, kotvy a mikropiloty, které budovu podrží a staticky zajistí," popsala Kabeláčová. Poté budou rekonstruovány vnější fasády budovy a vnitřní povrchy stěn a podlah a restaurovány fresky. Předpoklad nákladů na stavební práce je asi 20 milionů korun, investici přitom pokryje v plné výši městský rozpočet.

Při rekonstrukci bude poprvé v novodobé historii radnice rozebrána podlaha středověké klenotnice. Protože se jedná o nejstarší zachovaný interiér této stavby, je možné očekávat překvapivé objevy. „Průzkum by mohl přispět k objasnění historického vývoje Staré radnice. Kamenné lavice pod oknem klenotnice, charakteristické pro raně středověké hrady, jsou totiž u světské stavby naprostým unikátem," podotkla ředitelka Turistického informačního centra Brno Petra Kačírková.

V sezóně 2012 tedy zůstane Stará radnice pro návštěvníky uzavřena včetně zdejšího infocentra a stálé akvarijní výstavy (ta je nepřístupná již od srpna). Zájemci tak mají poslední příležitost k prohlídce. Otevřeno je až do konce září denně od 9.30 do 17.30 (v pátek do 22.30 a v sobotu do 20 hodin), základní vstupné činí 50, zlevněné pak 25 korun.

Další zprávy z Brna čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

19:10 Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

Sdílené elektrokoloběžky, které se v Hradci Králové pokoušely usadit, už podruhé neuspěly. V prvním …