Brno: Město připravuje směnu s biskupstvím a chystá se vybudovat muzeum Leoše Janáčka

26.10.2024 11:17 | Tisková zpráva

Leoš Janáček a Gregor Mendel. Dvě jména, která neodmyslitelně patří k Brnu a která se postarala o jeho věhlas v kulturním i vědeckém světě. A právě tato jména se spojí i v majetkové směně, kterou připravuje město Brno a brněnské biskupství. Jednání o ní trvala třicet let.

Brno: Město připravuje směnu s biskupstvím a chystá se vybudovat muzeum Leoše Janáčka
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Zatímco církev získá do svého majetku školu na Jánské, kde kdysi vyučoval sám Mendel, Brno nabude bývalou varhanickou školu, v níž Janáček řediteloval, včetně zahradního domku, ve kterém žil. Tuto směnu radní doporučili zastupitelstvu ke schválení.

„Někoho tahle informace může překvapit, ale Brno nemá v seznamu UNESCO zapsanou jen vilu Tugendhat. Kromě ní zde figuruje i druhý unikát, archiv Leoše Janáčka. Uložený je v Chleborádově vile, patřící církvi, na nároží Smetanovy a Kounicovy, kde se o něj starají odborníci Moravského zemského muzea. Díky vlastnictví městem získá objekt novou perspektivu a může tu vzniknout Muzeum Leoše Janáčka,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 5911 lidí

„Biskupství brněnskému město protihodnotou poskytne budovu bývalé školy na adrese Jánská 22, pro kterou nemá odpovídající využití. Biskupství by sem naopak rádo vrátilo školní provoz, kdy by samo provozovalo církevní školu,“ doplnil náměstek pro oblast majetku Jiří Oliva.

„Obě nemovitosti byly oceněny znaleckými posudky. Tržní hodnota pozemků s budovou Jánská 22 byla stanovena na zhruba 120 milionů a pozemky s Chleborádovou vilou na asi 68 milionů. Rozdíl cen ve výši cca 53 milionů by biskupství městu Brnu vyplatilo. Pokud se výše uvedená směna naplní, bude to velmi významný počin pro další zatraktivnění Brna jako města Leoše Janáčka,“ popsal podrobnosti směny Jiří Oliva.

Zastupitelstvo se směnou bude zabývat na svém příštím zasedání, tedy 12. listopadu. Završí tak proces, který trvá od roku 1994, odkdy má město o Chleborádovu vilu zájem.

Novorenesanční vila z konce 19. století byla několik let po svém dohotovení přetvořena na varhanickou školu. Od roku 1906 v ní jako ředitel působil Leoš Janáček. Od roku 1910 do konce svého života též žil a tvořil v domku, postaveném na zahradě této školy. Dodnes se v něm nachází jeho pracovna, vybavená autentickým mobiliářem včetně klavíru, na kterém geniální autor hrával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno: Město připravuje směnu s biskupstvím a chystá se vybudovat muzeum Leoše Janáčka

11:17 Brno: Město připravuje směnu s biskupstvím a chystá se vybudovat muzeum Leoše Janáčka

Leoš Janáček a Gregor Mendel. Dvě jména, která neodmyslitelně patří k Brnu a která se postarala o je…