Brno: Stará radnice se stane národní kulturní památkou

28.06.2024 16:21 | Tisková zpráva

V pondělí 1. července 2024 se stane Stará radnice v Brně národní kulturní památkou. Rozhodnutí o zvýšení památkové ochrany této nejstarší světské stavby ve městě navrhlo Ministerstvo kultury a schválila vláda České republiky 6. prosince 2023.

Brno: Stará radnice se stane národní kulturní památkou
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V přijatém návrhu z prosince 2023 figuruje celkem 18 kulturních památek, z toho 14 historických radnic. Jejich paleta je pestrá, od těch pocházejících ze středověku až po ty z počátku 20. století, a je dokladem vývoje stavební typologie radničních budov v českých zemích v průběhu let. Radnice jsou navíc jedním z hlavních symbolů politické, hospodářské i kulturně-společenské historie měst.

„Stará radnice je památka z 13. století, ke které se váže řada pověstí a která sloužila svému účelu až do roku 1935, kdy radní přesídlili na Dominikánské náměstí,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21698 lidí

„Na Ústředním seznamu kulturních památek se v současnosti nachází přes 300 rejstříkových záznamů národních kulturních památek. Patnáct z nich je na území Brna, včetně například hradu Veveří a hradu Špilberk, katedrály sv. Petra a Pavla nebo Kounicových kolejí a hotelu Avion. Schválení další významné historické stavby znamená další zvýšení prestiže našeho města z pohledu cestovního ruchu. A představuje to samozřejmě pro nás jako pro vlastníka Staré radnice také závazek a zodpovědnost,“ dodala primátorka.

Stará radnice se nachází v Radnické ulici ve výhodné pozici mezi náměstím Svobody a Zelným trhem. „Důležitým aspektem je, že je Stará radnice stále přístupná veřejnosti a našla své nové využití. Turistům zde slouží informační centrum, její sály a nádvoří jsou kulturním prostorem, kde se konají koncerty, výstavy nebo třeba vánoční trhy. Oblíbeným cílem je také její 63 metrů vysoká věž, ze které si i Brňané rádi užijí panoramatický výhled na celé centrum. V nabídce máme také prohlídky objektu s průvodcem nebo si jednotlivé sály můžete pronajmout pro soukromé účely,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, který Starou radnici spravuje.

Výrazným a umělecky cenným prvkem této památky je gotický kamenný portál, jehož autorem je Anton Pilgram. O něm se dozvíte více ve stálé expozici v prvním patře věže radnice. K portálu a také k brněnskému draku a loukoťovému kolu, které naleznete v průchodu, se váží oblíbené pověsti.

V pondělí 1. července si můžete v brněnském orloji na náměstí Svobody chytit taky speciální kuličku s dračí tlapkou nebo žlutočernou dračí duhovkou. Vypadávat budou v každou celou hodinu od 11:00 do 23:00.

Adresa:
Stará radnice v Brně
Radnická 8

Více informací najdete ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Sběr školních tašek a batohů pro děti ze sociálně slabých rodin

13:05 Příbram: Sběr školních tašek a batohů pro děti ze sociálně slabých rodin

Konec školního roku je zde. Děti si ze školy přinesly zhodnocení své celoroční práce a nastaly jim d…