Brno opět podpoří nadané doktorské studenty, částka výrazně vzrostla

20.06.2024 22:09 | Tisková zpráva

Brněnští zastupitelé schválili příspěvek na soutěž Brno Ph.D. Talent 2024, jež oceňuje nadějné studenty a studentky přírodovědných a technických oborů. Oproti minulým letům se celková částka zvýšila na 9 000 000 korun, kterou si pětadvacítka vybraných rozdělí po dobu tří let.

Brno opět podpoří nadané doktorské studenty, částka výrazně vzrostla
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Hlavním cílem stipendia Brno Ph.D. Talent je, aby nadaní studenti úspěšné dokončili doktorské studium a podpořil se jejich výzkum, jenž jednou může dosáhnout až celosvětového významu. Mladí vědci a vědkyně díky projektu rozvinou i své dovednosti v oblasti strategického řízení a posílí se jejich vazby k regionu. Příspěvek jim umožní se naplno věnovat univerzitním aktivitám, s nimiž mohou poté pokračovat v různých brněnských institucích,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Ze všech přihlášek vybere odborná komise 25 nejlepších studentů a studentek. Ti následně získají kromě peněžní podpory i další benefity programu Brno Ph.D. Talent. Mezi ně patří třeba nabídka kurzů pro rozvoj měkkých dovedností nebo možnost setkávání se s oceněnými z předchozích let.

„Hospodářský rozvoj měst a regionů je do značné míry závislý na přítomnosti talentů. Díky Brno Ph.D. Talent se daří tyto nadané osobnosti najít a pomoci jim v jejich profesní dráze. Za 14 soutěžních ročníků, jimiž prošly stovky držitelů stipendia, zůstalo v Brně na vědeckých pozicích asi 70 procent podpořených doktorandů. Další působí na zahraničních univerzitách či jako odborníci ve výzkumných firmách, stále si však uchovávají vazby na Brno,“ vyzdvihla zastupitelka pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

Dotace na soutěž oproti předešlým ročníkům výrazně vzrostla, a to o 750 000 korun na celkových 9 000 000 korun. Každý z 25 nositelů ocenění tak dostane 360 000 korun, které během 36 měsíců využije pro svoji výzkumnou činnost. Příspěvek se tak opět zvyšuje na úroveň z roku 2009.

Informace o soutěži včetně jejího harmonogramu najdete ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Letní koncerty opět v sadu E. Beneše

16:14 Kopřivnice: Letní koncerty opět v sadu E. Beneše

Každou červencovou neděli se od 17 hodin představí v sadu E. Beneše před Ringhofferovou vilou hudebn…