České Budějovice: Socha Jana Žižky zmizela na dva měsíce

18.08.2024 7:04 | Tisková zpráva

Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova, umístěná na rohu Novohradské a Žižkovy ulice, na dva měsíce zmizela, na místě zůstal jen podstavec.

České Budějovice: Socha Jana Žižky zmizela na dva měsíce
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Přijeli si pro ni restaurátoři z Buštěhradu. Čeká ji kompletní čištění, průzkum aktuálního fyzického stavu a rekonzervace povrchu včelím voskem, aby se zastavila degradace povrchu patiny, což v exteriéru vydrží pět až deset let,“ říká náměstek primátorky Michal Šebek. Tři metry vysoké a stejně široké sochy se ujme pasířství Houska & Douda spol. s r.o.

Žižka

Osudy tohoto jezdeckého pomníku jsou pozoruhodné nejen okolnostmi vzniku, ale i tím, jak dlouho a složitě pro něj bylo hledáno vhodné umístění. Původně socha měla stát na Staroměstském náměstí v Praze, ale nestalo se tak a neujal se ani nápad věnovat ji Táboru, protože ten už jednu sochu zemana měl. Konečným místem se nestalo ani náměstí Přemysla Otakara II., i když přímo před radnicí bronzový monument stál přes sedm let.

Definitivním umístěním od roku 1959 je tedy prostranství před západním průčelím bývalých Žižkových kasáren v sousedství rušné křižovatky ulic Žižkova a Novohradská.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…