Český Krumlov: Mezinárodní hudební festival jde do finále

31.07.2024 13:05 | Tisková zpráva

Začal poslední týden Festivalu Krumlov. Po česko-rakouském koncertu smíření ve Svatém Kameni bude možné zažít Vášně akordeonu, na které naváže závěrečný Shakespeare 460: Romeo a Julie. Před tím se představí smyčcový z mladých interpretů složený Simply Quartet a duo housle s vibrafonem, vystupující pod názvem Fúze v múze podbarvené živým malováním. V Českém Krumlově, téměř na hranicích Česka, se totiž, vzletně řečeno, aktuálně bariéry boří, múzy inspirují i tvoří a dvě spojená srdce symbolicky střeží 33. ročník hudebního svátku.

Český Krumlov: Mezinárodní hudební festival jde do finále
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Festival Krumlov je ve finále. Začal 12. července a skončí 3. srpna. Čítá víc než 40 koncertů na 13 místech. Poslední premiérový prostor, po městském parku a Jezuitském sále, bude Svatý Kámen, obec s kostelem a legendou téměř u hranic. Historii poutního místa a okolí připomene 1. srpna přednáška Paměti národa Jižní Čechy (ZDE). Stane se tak před koncertem rakouského Hard-chóru a tuzemského Kühnova smíšeného sboru Bruckner / Smetana 200 (ZDE).

„Letos slavíme nejen 200 let od narození Bedřicha Smetany, ale též lineckého rodáka Antona Brucknera. Oba skladatelé vynikali ve vokální tvorbě, kterou divákům představíme v prostředí s bohatou historií. Na česko-rakouské hranice vypravíme ve spolupráci s městem pro seniory z Českého Krumlova speciální autobus, který je bezplatně vezme tam i zpět a vstupné bude dobrovolné,“ říká ředitelka Festivalu Krumlov Gabriela Rachidi a dodává: „Je nám velkou ctí, že pozvání letos přijal také profesor Martin Hilský, aby nám řekl víc o Shakespearovi. V sobotu 3. srpna od 17.00, tedy před závěrečným koncertem, vystoupí ve Studijním centru krumlovského zámku s přednáškou Shakespearova „sonetová tragédie“ Romeo a Julie (ZDE).“

Den předtím, tedy 2. srpna, bude možné nechat se unést latinskoamerickými Vášněmi akordeonu (ZDE). Lotyšská akordeonistka Ksenija Sidorová s Radkem Baborákem, coby hráčem na lesní roh a dirigentem daného koncertu, spolu s Českou Sinfoniettou přinesou rytmicky něžný horkokrevný program inspirovaný folklorem. Zazní tvorba Gerswina, Ravela, Ginastery a Angelise. Pomyslným vrcholem bude skladba pro akordeon Astora Piazzoly nazvaná podle nejvyšší hory Ameriky Aconcagua.

Rytmus a harmonie provázely všechna vystoupení 3. týdne. Příznačně ho zahájilo Mucha Trio (ZDE), festival má totiž motto „Múzy inspirující a tvořící“. Se třemi ženami na pódiu byla i plátna Alfonse Muchy získaná díky společnosti WOOD & Company Financial Services. 25. července se v Maškarním sále zámku odehrálo Strunobití (ZDE). Až snová kombinace díky Prah-a-harP kvartetu a Ellen Hayun Lee se s podporou portálu Kudyznudy.cz (ZDE) agentury CzechTourism letos poprvé vysílala také živě (video dostupné ZDE).

Dne 26. července v Zámecké jízdárně vystoupili vítězové mezinárodní soutěže Virtuosos V4+ (ZDE). Konkrétně polská harfenistka Zarina Zaradna, slovenský houslista Teo Gertler, česká houslistka Kateřina Švecová, český klarinetista Ondřej Toman a maďarský klarinetista Ali Lugosi. S nimi houslový virtuóz a koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička.

O den později publikum v Pivovarské zahradě nadchli Morgan James, Hugh Panaro, Michaela Gemrotová-Štiková a Daniel Matoušek. Během Hravé operety, hvězdného muzikálu (ZDE) zazpívali písně z operet Netopýr, Polská krev či muzikálů A. L. Webera jako jsou Fantom opery, Evita aj. Vše v provedení Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou Jana Kučery. Poslední červencová i festivalová neděle patřila Drei Engel (ZDE). Barokní lamentace a responsoria rozezněly nejstarší jihočeský kostel v Boleticích.

Stejně jako k nedělím tradičně patří místa spojená s vírou, nedílnou součástí hudebního svátku je Festivalová zóna (ZDE). V Klášterní zahradě se pro veřejnost opět otevře ve čtvrtek 1. srpna. Do soboty 3. srpna v ní bude možné cvičit, poslouchat hudbu, dívat se na Šíleně smutnou princeznu, zatancovat si s Galiani Gypsy Jazz nebo se zúčastnit besedy Jiřího Vejvody s Tomášem Braunerem, pod jehož taktovkou se uskutečnilo Operní gala: Plácido Domingo (ZDE).

Se šéfdirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK přinese rozhovor Festivalová kamera (ZDE) stejně jako lze už teď zhlédnout interview s dirigentkou zahajovacího koncertu Smetana 200: Má vlast (ZDE) a budoucí šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie Alenou Hron (ZDE). A také s tanečníkem a choreografem Jiřím Bubeníčkem (ZDE), který je na festivalu v trojjediné roli: připravil/vuje choreografii k zahajovacímu a závěrečnému koncertu, vede během něj spolu s evropskými baletními špičkami 2. ročník mistrovských kurzů Bubeníček Ballet Masterclasses a v neposlední řadě se stará o Les Ballets Bubeníček, kde je uměleckým ředitelem.

Generálním partnerem Festivalu Krumlov je pojišťovna Kooperativa. Hlavními partnery 33. ročníku pak společnosti ČEPS a Porsche ČR, oficiálními partnery Madeta, Reticulum a Českokrumlovský rozvojový fond. Festival se koná za laskavé podpory Ministerstva kultury ČR, Jihočeského kraje, Českého Krumlova a Kudyznudy.cz. Poděkování patří jim i všem ostatním partnerům.

Další informace a podrobný program najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Letohrádek Bellarie – zelený smaragd září po kompletní obnově

16:25 Český Krumlov: Letohrádek Bellarie – zelený smaragd září po kompletní obnově

Letohrádek Bellarii vnímala veřejnost po celá desetiletí jako kulisu pro divadelní představení na Ot…