Český Krumlov: Nová opatření pro regulaci dopravy v pěší zóně

06.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

V roce 2017 proběhl v centru města rozsáhlý dopravní průzkum, který odhalil nejen překvapivě vysokou intenzitu dopravy, ale i značný počet neevidovaných vozidel pohybujících se v pěší zóně. Na základě těchto zjištění se přistoupilo k rozhodnutí regulovat vjezd do pěší zóny s cílem snížit dopravní zátěž.

Český Krumlov: Nová opatření pro regulaci dopravy v pěší zóně
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Český Krumlov

O rok později se proto poplatek za vjezd do pěší zóny zvýšil z 20 Kč na 100 Kč a byla zavedena nová pravidla pro vydávání povolení. Tato opatření se projevila pozitivně a vedla ke snížení dopravní zátěže v pěší zóně. Přesto však nebylo prováděno opakované měření, které by poskytlo přesné informace o aktuální situaci.

Jedním z navrhovaných opatření bylo také instalování zábranového systému sloupků, který by zabránil neoprávněným vozidlům vjezd do pěší zóny. Bylo zpracováno několik koncepčních dokumentů k tomuto řešení, nicméně provoz vozidel v pěší zóně byl stále řízen systémem papírových karet vydávaných městskou policií a odborem dopravy. Dohled nad provozem probíhal pouze prostřednictvím namátkových kontrol městské policie.

V současnosti je prioritou města zajistit dlouhodobý a nepřetržitý dohled nad vjezdy vozidel do pěší zóny. Cílem je zjistit skutečný stav provozu, vyhodnotit účinnost stávajících pravidel a ověřit jejich dodržování. Získaná data budou využita k průběžnému hodnocení a případně k úvahám o dalších možnostech regulace dopravy v pěší zóně.

 

Povolenky ke vjezdu nyní vyřídíte elektronicky

Město spustilo od 1. července 2024 nový systém odbavování žadatelů o povolení ke vjezdu vozidel do pěší zóny. Řešení spočívá v instalaci kamerového systému zastřešeného webovým administračním prostředím. Tento systém kontroluje registrační značky vozidel vjíždějících do pěší zóny a porovnává je s databází oprávněných vjezdů. Tato databáze se skládá ze všech dosud vydaných papírových povolení a zároveň již zahrnuje i nově schválená oprávnění zpracovaná elektronicky v novém systému.

Přestože dochází k elektronizaci procesů, vydávání povolení ke vjezdu se nadále řídí dosud platnými pravidly.

Na webové stránce ZDE mohou nyní žadatelé získat oprávnění ke vjezdu do pěší zóny on-line, bez návštěvy úřadu. Po zaregistrování (vytvoření uživatelského účtu) zde bude mít každý žadatel svůj kompletní přehled o vozidlech, pro která má sjednaná povolení.

  • Oprávnění ke vjezdu pro rezidenty a abonenty
    Dosud vydaná dlouhodobá oprávnění ke vjezdu v podobě zelené a modré karty pro rezidenty a abonenty s platností do konce roku 2024 jsou nadále platná a není potřeba s nimi nic dělat. Pokud by byla požadována změna těchto povolení nebo v případě požadavku na vydání povolení ke vjezdu novému žadateli, nebude již vydávána papírová karta, ale je potřeba si o oprávnění požádat ponovu - prostřednictvím administračního prostředí a ideálně on-line, bez nutnosti návštěvy úřadu. Tato nová oprávnění již nejsou vydávána na kalendářní rok, ale na dobu jednoho roku od schválení.

    S ohledem na pravidla, je proces získání oprávnění dvoustupňový. V prvním kroku je ze strany úřadu schvalována registrace daného uživatele, kdy je na základě jeho identifikačních údajů ověřováno, zda je oprávněn si o povolení ke vjezdu požádat. Ve druhém kroku, kdy žadatel zadá do systému informace o vozidle, je schvalováno oprávnění k danému vozidlu. Následné změny oprávnění či prodloužení platnosti se provádí rovněž on-line v administračním systému.
     
  • Povolení ke vjezdu pro hosty ubytování
    Obdobným způsobem budou nyní postupovat ubytovatelé, kteří budou chtít svým hostům zakoupit povolení ke vjezdu. Za účelem vstupu do systému se registrují a následně, po zadání RZ, budou moci pro jednotlivá vozidla zakoupit jednodenní oprávnění, kdy za účelem platby místního poplatku za vjezd je systém napojen na platební bránu a oprávnění se danému vozidlu aktivuje až po provedení platby.
     
  • Jednorázová zpoplatněná oprávnění ke vjezdu do pěší zóny
    Další významnou změnou je způsob udělování jednorázových zpoplatněných oprávnění pro opraváře, řemeslníky a další, jimž byla dosud po zaplacení 100 Kč na služebně městské policie vydávána žlutá povolenka s platností na 1 den. Nově by si tito uživatelé měli vyřídit oprávnění ke vjezdu jednoduše sami elektronickou cestou z počítače nebo mobilního telefonu.

    Po provedení prvotní registrace bude umožněno do uživatelského účtu zaevidovat registrační značky vozidel, k nimž lze následně zakoupit jednodenní oprávnění na konkrétní datum. Takže není potřeba údaje o vozidle zadávat opakovaně, systém si je pamatuje a v případě náhlé potřeby vjezdu lze pouze provést platbu poplatku a po jejím provedení je vjezd povolen. Cena povolení ke vjezdu zůstává beze změny.
     
  • Taxi služby a příležitostná přeprava
    Způsob vydávání oprávnění vozidlům TAXI či vozidlům provádějícím příležitostnou přepravu osob se nijak nemění a bude probíhat nadále formou osobního kontaktu s pracovníky odboru dopravy.

Do systému je možné vstupovat přímo přes webovou adresu ZDE nebo přes oficiální stránky města, z menu Potřebuji si vyřídit vyberete Doprava a Povolení ke vjezdu do pěší zóny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Letohrádek Bellarie – zelený smaragd září po kompletní obnově

16:25 Český Krumlov: Letohrádek Bellarie – zelený smaragd září po kompletní obnově

Letohrádek Bellarii vnímala veřejnost po celá desetiletí jako kulisu pro divadelní představení na Ot…