"Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před dvěma lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A letos se nám díky spolupráci s nedalekým Zámeckým pivovarem Frýdlant plní," uvedl během česání chmele duchovní otec zemědělské naučné stezky a pedagog Střední školy hospodářské a lesnické Ing. Miroslav Kudrna. Pro pěstování vybral se svými kolegy odrůdu poloraný žatecký červeňák, ke speciálně postaveným kůlům vysadili devět rostlin tohoto chmele.
Sklidit chmel přišli do areálu zemědělské naučné stezky zástupci SŠHL v čele s ředitelkou Ing. Alenou Dvořákovou, Zámeckého pivovaru Frýdlant, který reprezentoval majitel Marek Vávra i sládková Barbora Kracíková a města Frýdlant. Za něj ruku k dílu přiložil starosta města Ing. Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. Společně se jim podařilo z rostlin chmele očesat cca 6 kilogramů chmelových šištic. Ty byly posléze převezeny do pivovaru. "Už během odpoledních hodin budou vhozeny do kádě. Při chmelovaru vytvoří právě ony v novém pivu Hospodář 12° hořkost, chuť a aroma," vysvětluje sládková Barbora Kracíková. Nové pivo bude ležákem, k zákazníkům se dostane zhruba v polovině října. "Celkem ho v pivovaru uvaříme na 20 hektolitrů. K dostání pak bude jak v lahvích, tak stáčený a to výhradně v Zámeckém pivovaru Frýdlant," doplňuje Miroslav Kudrna.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV