Hodonín: Na podzim chystá město další výsadby stromů a zeleně

26.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

Nové výsadby stromů a keřů čekají v nejbližších týdnech městskou část Bažantnice i další lokality našeho města. V jeho intravilánu přibude celkem 366 stromů a více než 600 nových keřů.

Hodonín: Na podzim chystá město další výsadby stromů a zeleně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Jde především o duby, lípy, javory, jírovce, borovice či okrasné třešně (sakury), z keřů pak zlatice, ptačí zob, tavolníky a šeříky. Kromě těchto výsadeb město vysázelo v letech 2021 až 2024 v Hodoníně celkem 358 stromů.

Při třetí fázi výsadeb obohatí městskou část Bažantnice celkem 210 stromů. Ty budou vysázeny s podporou Státního fondu životního prostředí jako součást projektu Obnova zeleně po živelní pohromě, Hodonín. Výsadby se uskuteční mezi ulicemi Lesní, tř. Bří Čapků, Lipová alej, U Červených domků, J. Suka a nám. B. Martinů. Ve zmíněných lokalitách probíhá v těchto dnech zaměření sítí a konkrétních míst, kde budou stromy vysazeny. Současně dojde na podzim i k arboristickému ošetření vytipovaných vzrostlých stromů. V uplynulých třech letech po tornádu přibylo jen v Bažantnici ať už při komunitních výsadbách občanů, nebo při předcházejících etapách výsadeb celkem 214 stromů.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2690 lidí

Výsadby se však kromě Bažantnice uskuteční také v dalších částech města. Zde bude podle plánu vysázeno 156 stromů. Ty přibydou v místech, kde již dříve stromy rostly, avšak přizpůsobí se stávajícím podmínkám umístění technických sítí pod povrchem země. Snahou je navrátit co nejvíce stromů do původních lokalit, častokrát je to však z důvodů sítí nemožné. Také zde město naváže na výsadby z minulých let. Od roku 2021 bylo napříč městem vysazeno 144 stromů. Na sídlišti Jihovýchod to byly například platany, javory a hlohy, v Javorové ulici javory, sázelo se také ve Štěpnici, za zimním stadionem či na sídlišti Rudolfa Filipa.

U všech výsadeb se počítá i s nezbytnou následnou péčí, která zajistí stromům perspektivu přežití do dalších let. Větší část výsadeb budou sadit vysoutěžené odborné firmy, které budou mít smluvně vázanou následnou pětiletou péči o stromy.

Začátkem října plánuje město Hodonín rovněž zahájit výsadbu zbývajících trvalkových záhonů v ulici Pravoslava Veselého. Definitivně tím ukončí kompletní revitalizaci této ulice a naváže na jarní etapu úpravy zeleně. Nejedná se však o jedinou výsadbu trvalek ve městě. Novinkou bude i tzv. Sluneční záhon jako další z realizovaných projektů participativního rozpočtování. Bude vysázen v Měšťanské ulici poblíž kruhového objezdu a benzinky a zdejší plochu ozdobí například hortenzie latnatá, šanty, kakosty, denivky či šalvěje.

V této souvislosti zároveň zveme občany na zajímavou akci – Den stromů. Pokud se chcete dozvědět bližší informace týkající se stromů ve městě, případně se podívat na práci zkušených stromolezců v praxi, dozvědět se informace o injektážích stromů, přijďte 16. října v 16 hodin k dětskému hřišti na nám. Osvobození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Rezignace

Proč jste tak najednou změnil názor a rezignoval na funkci předsedy? A máte typ na vašeho nástupce? Za mě nikdo jako vy ve straně není a už vůbec ne nikdo, kdo by stranu dokázal dovést k lepšímu výsledku.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Opava: Jak to je s městským útulkem?

22:09 Opava: Jak to je s městským útulkem?

Městský útulek pro psy a kočky byl sice poničený velkou vodou, ale po prohlídce statikem máme naději…