Hradec Králové: Candáti pomohli zlepšit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku

14.10.2024 10:06 | Monitoring

Na jaře vysadili rybáři z hradeckých městských lesů do Stříbrného rybníka stovky candátů, kteří měli za úkol v nádrži snížit množství bílých ryb. Jejich výskyt přispívá k přemnožení sinic, které v posledních letech předčasně ukončilo koupací sezónu v oblíbeném kempu na východním okraji Hradce Králové.

Hradec Králové: Candáti pomohli zlepšit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

I přesto, že letošní teploty vzduchu i vody byly vyšší než v předchozích obdobích, hygienici koupání v rybníce nezakázali. Zlepšení kvality vody správce areálu, kterým jsou Městské lesy Hradec Králové, přisuzuje právě aktivitě dravého candáta obecného.

„Jedná se o opatření dlouhodobého rázu, výsledného a požadovaného efektu dosáhneme postupně, ale zcela šetrně k přírodě a relativně levně. V plném rozsahu se jeho dopad projeví s odstupem až několika let. Již nyní jsou však patné první změny,“ říká ke zlepšení kvality vody ve Stříbrném rybníce náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek, odpovědný za ekonomiku, sport a městské společnosti. Současně s vysazením candátů správce kempu v rybníku zakázal rybolov a přikrmování ryb, protože právě rozkládající se potrava může být jedním ze zdrojů neblaze působícího fosforu, díky kterému se sinice ve vodě množí.

Kvalita vody Stříbrného rybníku je pro klienty kempu i obyvatele města zásadní, hradecké Městské lesy proto chtějí v tomto způsobu, jak udržet co nejlepší kvalitu vody po celou koupací sezónu, pokračovat. „Na jaře plánujeme opět vysadit další stovky candátů, kteří by měli znovu přispět k redukci bílé ryby. Zvažujeme ale také další možnosti, které jsou v současné době v aktivním řešení,“ doplňuje ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Problémy s kvalitou vody způsobují sinice, které mohou být pro zdraví člověka nebezpečné. Jejich přemnožení způsobuje především zvýšené množství živin ve vodě, její teplota i rybí osádka. Je-li v rybníku hodně tzv. bílé ryby (např. cejn, perlín, plotice), víří se jejich aktivitou bahno u dna, čímž je vyplavován fosfor a jiné další živiny vhodné pro sinice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Praha vypíše zakázku na stavební dozor rekonstrukce Divadla na Vinohradech

13:08 Praha vypíše zakázku na stavební dozor rekonstrukce Divadla na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech je o krok blíže své kompletní plánované opravě. Pražští radní v pondělí schvá…