Hradec Králové: Candáti pomohli zlepšit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku

14.10.2024 10:06 | Monitoring

Na jaře vysadili rybáři z hradeckých městských lesů do Stříbrného rybníka stovky candátů, kteří měli za úkol v nádrži snížit množství bílých ryb. Jejich výskyt přispívá k přemnožení sinic, které v posledních letech předčasně ukončilo koupací sezónu v oblíbeném kempu na východním okraji Hradce Králové.

Hradec Králové: Candáti pomohli zlepšit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

I přesto, že letošní teploty vzduchu i vody byly vyšší než v předchozích obdobích, hygienici koupání v rybníce nezakázali. Zlepšení kvality vody správce areálu, kterým jsou Městské lesy Hradec Králové, přisuzuje právě aktivitě dravého candáta obecného.

„Jedná se o opatření dlouhodobého rázu, výsledného a požadovaného efektu dosáhneme postupně, ale zcela šetrně k přírodě a relativně levně. V plném rozsahu se jeho dopad projeví s odstupem až několika let. Již nyní jsou však patné první změny,“ říká ke zlepšení kvality vody ve Stříbrném rybníce náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek, odpovědný za ekonomiku, sport a městské společnosti. Současně s vysazením candátů správce kempu v rybníku zakázal rybolov a přikrmování ryb, protože právě rozkládající se potrava může být jedním ze zdrojů neblaze působícího fosforu, díky kterému se sinice ve vodě množí.

Kvalita vody Stříbrného rybníku je pro klienty kempu i obyvatele města zásadní, hradecké Městské lesy proto chtějí v tomto způsobu, jak udržet co nejlepší kvalitu vody po celou koupací sezónu, pokračovat. „Na jaře plánujeme opět vysadit další stovky candátů, kteří by měli znovu přispět k redukci bílé ryby. Zvažujeme ale také další možnosti, které jsou v současné době v aktivním řešení,“ doplňuje ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Problémy s kvalitou vody způsobují sinice, které mohou být pro zdraví člověka nebezpečné. Jejich přemnožení způsobuje především zvýšené množství živin ve vodě, její teplota i rybí osádka. Je-li v rybníku hodně tzv. bílé ryby (např. cejn, perlín, plotice), víří se jejich aktivitou bahno u dna, čímž je vyplavován fosfor a jiné další živiny vhodné pro sinice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Praha vypíše zakázku na stavební dozor rekonstrukce Divadla na Vinohradech

13:08 Praha vypíše zakázku na stavební dozor rekonstrukce Divadla na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech je o krok blíže své kompletní plánované opravě. Pražští radní v pondělí schvá…