Hradec Králové: Okrasná zeleň promění kruhové objezdy

27.09.2024 7:17 | Tisková zpráva

První městský kruhový objezd dostane zelenou okrasu. Technické služby Hradec Králové upraví středovou část objezdu v ulici Na Okrouhlíku téměř deseti tisíci zelených rostlin. Další kruhové objezdy by mohly zahradnice upravit už příští rok.

Hradec Králové: Okrasná zeleň promění kruhové objezdy
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zahradnice Technických služeb Hradec Králové upravují kruhový objezd v ulici Na Okrouhlíku, kam v těchto dnech vysadí tisíce rostlin. Do centrální části křižovatky umístí více než 2 300 trvalek včetně okrasných trav a květin. V dalších týdnech k nim přidají téměř sedm tisíc cibulovin, mezi kterými budou barevné tulipány, okrasné česneky a krokusy.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3084 lidí

„Jedná se o jedinečnou úpravu kruhového objezdu ve správě technických služeb. Kruhové objezdy jsou sice často osázeny zelení, mnohé z nich ale postupně ztrácejí svou estetickou funkci. Naším cílem je tedy přinést trvalou, ekologickou a esteticky přitažlivou úpravu,“ komentuje náměstek primátorky odpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

Pro výsadbu využijí pracovníci písčitý mulč, který se v loňském roce osvědčil v záhonech u zábavního centra v Malšovicích. Do středové části objezdu navezli přibližně 15 tun písku, který zlepšuje zadržování vláhy a omezuje růst plevele. Díky němu, a vhodně zvoleným rostlinám, bude kruhový objezd potřebovat jen minimální údržbu.

„Písčitý mulč má tu výhodu, že je téměř bezúdržbový, a navíc šetrný k přírodě. Osvědčil se nám už v Malšovicích, proto ho využijeme na dalším místě. Podobné úpravy plánujeme realizovat i na jiných kruhových objezdech, na některých už příští rok,“ říká ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. První úpravy jsou v plánu na okružní křižovatce v Rybově ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zlín: Štípská madona bude přenesena do nového kostela, jako před 260 lety

10:23 Zlín: Štípská madona bude přenesena do nového kostela, jako před 260 lety

Štípa si připomene 260. výročí od přenesení milostné sochy Panny Marie Štípské do tehdy nově dokonče…