Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

30.05.2024 10:28 | Tisková zpráva

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou studentů UMPRUM, se kterými se město dohodlo na konkrétní spolupráci. Zapojeni budou také odborníci z České republiky a zahraničí. Na spolupráci je vyčleněno téměř 2,4 milionu korun s DPH.

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Už v průběhu ledna město Hradec Králové podepsalo memorandum s UMPRUM o spolupráci na projektech a akcích, které mají za cíl podpořit rozvoj kulturního a uměleckého života ve městě. V dubnu navštívili studenti s vedoucími jednotlivých kateder město a seznámili se blíže s jeho historií a místy, která by se mohla zvelebit. Vymezen byl i prostor, kde by mohla vzniknout pobytová nábřeží. V současné době byly ze strany UMPRUM upřesněny lokality, které se dočkají oživení.

„Při dubnové návštěvě jsme se studenty UMPRUM řešili, na co je dobré navázat, kde prostor podél řeky oživit a kam až je možné zasahovat. Jejich pole působnosti bude poměrně široké a důležité je, aby byl naplněn smysl daného úkolu. Tím je nabídnout obyvatelům možnost se více přiblížit k vodě a trávit u ní volný čas,“ říká náměstek primátorky pro oblast urbanismu a architektury Adam Záruba, který zároveň dodává: „Řeč ale nebyla pouze o oživení břehů a dalších náplavek různými moly. Ve spolupráci s externím architektonickým ateliérem je také cílem zmapovat to, jak probíhá život na Ulrichově náměstí. Tento prostor by měl zůstat reprezentativní a vhodný i pro formální setkávání, jeho hladká plocha ale zároveň nabízí i netradiční formy využití třeba pro skateboarding. Důležité je tyto dvě funkce velmi citlivě propojit. Diskuze směřovala také k uměleckým intervencím, jež by se mohly objevit ve veřejném prostoru po městě. Se studenty jednotlivých kateder UMPRUM a jejich profesory se ještě letos setkáme,“ uvádí náměstek Záruba. Své nápady na podobu náplavek a prostor Ulrichova náměstí budou studenti řešit v zimním semestru. Ateliér volného umění se již zabývá analýzou veřejných prostranství a vytipovává místo právě pro vystavení uměleckých děl.

Studenti UMPRUM se do Hradce Králové vydají v průběhu roku znovu. Jejich kroky budou směřovat také do Muzea východních Čech, a to společně s českým historikem umění Ladislavem Zikmundem-Lenderem. „Vysvětlím jim důležitost spolupráce mezi umělci, uměleckými řemeslníky, designéry a architekty. Ta vždy byla a stále je naprosto klíčová. Bez ní není možné si moderní Hradec představit,“ upřesňuje cíl setkání se studenty Zikmund-Lender.

Memorandum s UMPRUM bylo podepsáno na dobu neurčitou. Na spolupráci a potřebný materiál je vyčleněno přibližně 2,4 milionu korun s DPH.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

7:04 Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

V Plzni v pondělí 1. července 2024 vstoupí v platnost zónové dopravní značky, které regulují stání k…