Jablonec nad Nisou: Memorandum odstartuje vznik centra pro zpracování odpadu

19.06.2024 7:17 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou uzavřelo memorandum se společností Severočeské komunální služby, s.r.o., (SKS) o zřízení centra na zpracování odpadu v lokalitě Brandl v Jablonci nad Nisou.

Jablonec nad Nisou: Memorandum odstartuje vznik centra pro zpracování odpadu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Memorandum podpisem kromě jabloneckého primátora Miloše Veleho a náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenky Opočenské stvrdili za společnost SKS její jednatelé Luboš Zygmund, Libor Zitko a František Lufinka a ředitel jabloneckého závodu SKS, s.r.o., Zdeněk Faistaver. SKS, s.r.o., poskytuje městům a obcím služby v oblasti odpadového hospodářství a Jablonec nad Nisou má ve společnosti významný podíl.

Cílem aktuálně uzavřeného memoranda je vytvořit optimální podmínky pro udržitelné fungování a rozvoj SKS v souladu s pravidly a pokrokem v oblasti odpadového hospodářství a cirkulární ekonomiky. Tím bude přesun dosavadního sběrného dvora z Proseče nad Nisou do uvolněného Brandlu. „Jsem velmi rád, že se podařilo toto memorandum uzavřít a že se dvůr s překladištěm přesune z Proseče do místa, které nemá sousedy a nebude nikomu překážet. Zároveň jsem smutný z toho, že to trvalo tak dlouho. Jablonec si rozhodně už dávno zasloužil důstojné místo pro nakládání s odpady,“ konstatuje jablonecký primátor Miloš Vele.

Právě Vele, ještě za svého působení na radnici na postu náměstka, usiloval o vybudování centra pro zpracování odpadu v areálu bývalé výtopny na Brandlu, přičemž záměr na jeho realizaci schválili zastupitelé v říjnu 2017. Podle tehdejšího plánu mělo vzniknout během tří let nejen sběrné místo a překladiště, ale i kompostárna na zpracování bioodpadu, která v Jablonci stále citelně chybí. Záměr vzniku centra se řešil znovu v roce 2022, kdy vznikla studie proveditelnosti. Realizace však dál nepokročila.

„Stále jsem přesvědčený o tom, že lokalita Proseče je mimořádně atraktivní a je jí pro odpadové hospodářství škoda. Proto jsem rád, že se nyní této části Jablonce konečně odlehčí,“ doplňuje primátor Vele. Část pozemku, kde je areál Brandlu, je ve vlastnictví města, větší část patří Jablonecké energetické. Ta však už areál vůbec nevyužívá, vedení se přestěhovalo do Rybářské ulice a celý pozemek je vyčištěný. „Platí dohoda, že JE převede svůj díl pozemku na město v rámci vyrovnání příplatku mimo základní kapitál z roku 2013, příplatek tehdy činil 160 mil. korun,“ tvrdí Miloš Vele.

Podle platného Územního plánu Jablonce nad Nisou jsou objekty překladiště v Proseči v zastavitelné Ploše bydlení – příměstské BP2.85, takže ideálně pro rodinné domy. Podmíněně přípustné jsou domy smíšené funkce, bytové domy, občanské vybavení a další, ale pouze pokud jsou slučitelné s bydlením. Další pozemky v lokalitě v majetku SKS, popř. města, jsou nezastavitelné.

Areál Brandlu získá společnost SKS, Jablonci se tak uvolní pozemek, kde je nyní sběrný dvůr s překladištem na Proseči. Podle slov Lenky Opočenské, náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii, je právě Brandl nejvhodnější variantou k umístění centra pro nakládání s odpady. „Na Proseči už není prostor pro rozvoj, nehledě na to, že SKS ani nemá o rozvoj v tomto místě zájem. Brandl nemá sousedy, nejsou tu obydlené domy, nikomu nepřekáží, může zde vzniknout moderní zařízení, které bude přínosem pro odpadové hospodářství města a bude naplňovat principy cirkulární ekonomiky,“ je přesvědčená Opočenská.

SKS nechá nyní zpracovat studii na podobu centra pro zpracování odpadů v areálu Brandlu a z ní pak vyplynou všechny jeho funkce. „Čeká nás mnoho práce, ale jsem rovněž velmi rád, že konečně dochází k této dohodě v rámci společné firmy SKS. Už velmi dlouho, vzhledem k platnému ÚP, nemůžeme investovat do našich zařízení v Proseči. V podstatě pouze udržujeme současný stav, který je pro nás i pro klienty a občany nevyhovující,“ říká Zdeněk Faistaver, ředitel jablonecké pobočky SKS, s.r.o., a pokračuje: „Na základě schváleného memoranda začneme intenzivně pracovat na novém projektu. Připravíme prostorovou studii s umístěním jednotlivých technologií. V plánu máme takový rozsah zařízení, který bude splňovat současné legislativní normy na odpadové hospodářství. Především se jedná o moderní sběrný dvůr, překládací stanici komunálních i tříděných odpadů, zařízení na příjem a případně zpracování biologicky rozložitelných odpadů, skladovací prostory na vybrané komodity včetně technického zázemí a administrativy.“

I podle Zdeňka Faistavera je areál Brandlu vhodnou lokalitou na připravovaný záměr a možná i poslední vhodnou v katastru Jablonce. „Území je však prostorově komplikované. Bude nutné dobře rozmístit jednotlivá zařízení včetně dopravních komunikací a v neposlední řadě umístit mostové váhy tak, aby obslužnost byla optimální. Zároveň je důležité koncipovat zařízení tak, aby nevznikala fronta aut na veřejných komunikacích.“

Ředitel jablonecké SKS, s.r.o., tvrdí, že je důležité, aby moderní zařízení, které se nyní plánuje, dlouhodobě vyhovovalo občanům města. Zařízení musí být provozně funkční a odpovídat moderním trendům v odpadovém hospodářství. „Pro naši společnost to bude velmi náročná investiční akce. Vidíme však velkou šanci, jak dobře vyřešit dlouhodobý problém v odpadovém hospodářství a mít reálnou možnost dalšího rozvoje. Jablonec i občané to potřebují,“ uzavírá Zdeněk Faistaver, ředitel jabloneckého závodu společnosti SKS, s.r.o.

Existence centra na zpracování odpadu neovlivní ani kvalitu vody řeky Nisy v těsném sousedství. Lokalita Brandl byla už v historii využívaná jako průmyslová. Stával tu mlýn, textilka nebo později jablonecká plynárna a elektrárna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Návrh nového územního plánu je online, veřejné projednání se uskuteční 31. července

22:09 Brno: Návrh nového územního plánu je online, veřejné projednání se uskuteční 31. července

Návrh nového Územního plánu města Brna (NÚP) je dostupný na městském portálu územního plánování. Sam…