Jablonec nad Nisou: Město bude monitorovat přemnožené hlodavce

02.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Jablonecký primátor Miloš Vele vyslyšel stížnosti obyvatel města na přemnožené hlodavce. Předložil proto zastupitelům k projednání jednotlivé kroky směřující k přípravě návrhu na obecně závaznou vyhlášku, která nařídí provedení speciální ochranné deratizace ve vybraných částech města.

Jablonec nad Nisou: Město bude monitorovat přemnožené hlodavce
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Oslovili mě Jablonečáci, vlastníci nemovitostí, kteří si provádějí sami pravidelnou deratizaci. Požádali mě, aby jim město s přemnoženými hlodavci pomohlo a připravilo plošné opatření.

Zastupitelé schválili kroky směřující k obecně závazné vyhlášce, mezi kterými je monitoring výskytu, jenž proběhne ještě teď na podzim,“ informuje jablonecký primátor Miloš Vele a pokračuje:

„Situaci bereme velmi vážně a uděláme vše pro to, aby se problém nešířil. Pokud bude potvrzený přemnožený výskyt potkanů, připravíme vyhlášku a zajistíme plošnou deratizaci na jaře příštího roku.“

Úkolem provést monitoring výskytu, jehož náklady jsou odhadované na 100 tis. Kč, zastupitelé pověřili náměstkyni pro životní prostředí a strategii Lenku Opočenskou. „Problém se koncentruje zejména ve staré zástavbě a na sídlištích, zatímco v okrajových částech města s rodinnými domy zatím nebyly hlášené žádné problémy,“ informuje náměstkyně Opočenská.

Monitoring bude probíhat ve čtyřech etapách zahrnujících přípravu, průzkum městské zástavby, speciálních objektů a inženýrských sítí v majetku města. Výsledky se pak budou konzultovat s Krajskou hygienickou stanicí LK. První monitoring proběhne ještě letos na podzim. Pokud potvrdí přemnožení, je další plánovaný na jaro. Na základě výsledků pak magistrát připraví návrh obecně závazné vyhlášky, která nařídí plošnou deratizaci. Ta by se prováděla právě na jaře vzhledem k životnímu cyklu hlodavců. Dílčí deratizace na vytipovaných místech však úřad provádí pravidelně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Žatec: Pod Nákladní ulicí začala stavba nového parkoviště

19:45 Žatec: Pod Nákladní ulicí začala stavba nového parkoviště

Stavbu zcela nového parkoviště pod Nákladní ulicí zahájilo tento týden město Žatec. Práce by měly sk…