Jičín: Město vyžaduje smluvní pokutu za prodlení stavebních prací ve Valdštejnské lodžii

29.09.2022 8:36 | Tisková zpráva

Rada města schválila uplatnění smluvní pokuty za prodlení při stavebních úpravách Čestného dvora a výstavbě víceúčelového společenského sálu ve Valdštejnské lodžii. Pokuta je ve smlouvě stanovena ve výši 2000 Kč za každý den prodlení.

Jičín: Město vyžaduje smluvní pokutu za prodlení stavebních prací ve Valdštejnské lodžii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rada města také pověřila starostu města učinit výzvu k úhradě, respektive započtení smluvních pokut dle smlouvy o dílo z vystavených faktur. Druhou stranou, se kterou město Jičín uzavřelo smlouvu o dílo, je společnost RITUS s.r.o. Firma RITUS dle vyjádření jejího právního zástupce s výší pokuty nesouhlasí. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Tato smlouva o dílo byla uzavřena 30. 9. 2019 s termínem plnění (tj. především stavebních prací) od 1. 10. 2019 do 30. 11. 2021. Při přípravě veřejné zakázky se město Jičín snažilo předvídat potřeby možných dalších prací, neboť rekonstrukce starých, historických objektů, jako je Valdštejnská lodžie, bývají velmi náročné. Při rekonstrukci se i tak objevila řada víceprací, které nemohly být předvídány, a proto město vyhovělo žádostem firmy RITUS a prodloužilo termín dokončení díla. Dále také po zjištění víceprací rozdělilo plnění smlouvy na části A a B. Předmětem plnění A byly hlavní stavební práce, které měly být hotovy do 31. 1. 2022 a předmětem plnění B byla akustická opatření a elevace s termínem do 10. 3. 2022. Termíny však minuly. V době této změny zhotovitel nepoukazoval na přílišnou vlhkost podlah, které byly provedeny už v srpnu 2021. 

Zhotovitel je tedy od 1. 2. 2022 v prodlení s termínem dokončení díla (plnění A) a běží mu sankce 2000 kč za každý započatý den prodlení. Teprve 16. 5. 2022 město Jičín obdrželo žádost zhotovitele, kde také upozornil na zbytkovou vlhkost v podlahách. Vlhkost znemožňuje pokládku dřevěných podlahových krytin. Zhotovitel také neprovedl žádná opatření, která by urychlily vysychání, například odvlhčovače, větrání a podobně. Z tohoto důvodu právní oddělení i oddělení veřejných zakázek Městského úřadu Jičín doporučila zamítnout žádost firmy o prodloužení termínu, obdrženou dne 16. 5. 2022. Dne 7. 6. 2022 město Jičín obdrželo opětovnou žádost, ale i tentokrát byla zamítnuta, protože město by se v případě schválení dopustilo porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, jelikož by prodloužení termínu bylo posuzováno jako tzv. podstatná změna závazku ze smlouvy na veřejnou zakázku dle ust. § 222 odst. 3 zákona č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek. 

Občanský zákoník stanovuje povinnost každého zhotovitele provést dílo s potřebnou péčí a zároveň klade na zhotovitele povinnost při zjištění překážky jednat s potřebnou péčí. Zásadním problémem je, že firma neinformovala město Jičín o skryté překážce – vlhkosti podlah, a možná i stěn, znemožňují pokládku dřevěné podlahové krytiny. 

Dále, z kontrolních dnů a příslušných zápisů vyplynulo, že ještě po termínu plnění A probíhaly stavební práce, které mohly mít vliv na vlhkost v dotčených prostorách. Například šlo o opravu kletovaných omítek, historické omítky a podobně.   

Město Jičín zároveň nepovažuje variantu odstoupit od smlouvy za hospodárnou. V tuto chvíli chybí dokončit přibližně 6 procent zakázky. Jde o projekt podpořený dotací z Evropské unie a s poskytovatelem by byly nutné rozsáhlé konzultace. Odstoupení od smlouvy s sebou nese značnou časovou prodlevu – samotný proces odstoupení zabere asi 3 měsíce, 6 až 9 měsíců zabere příprava nové veřejné zakázky, lhůta veřejné zakázky jsou další 3 měsíce, provádění prací 4 měsíce a kolaudační proces 2 měsíce. Časové údaje je třeba brát jako hrubý nástřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…