Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

26.04.2024 7:17 | Tisková zpráva

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou soutěž, která přiblíží budoucnost území U Koruny. Výsledkem soutěže bude nejen návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru, ale i možnosti, jak pracovat s monumentem „Galerie cti“, který se dochoval i po dlouhých 35 letech od listopadu 1989.

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vypsání soutěže schválili radní města. Výsledné návrhy řešení by měla mít radnice k dispozici v prosinci letošního roku. Od podzimu loňského roku, kdy dostala soutěž na změnu území U Koruny zelenou mezi hradeckými zastupiteli, probíhala příprava soutěžních podmínek a zadání soutěže. Příprava těchto dokumentů trvala několik měsíců a výrazný podíl na jejich tvorbě neměli jen odborníci z řad architektů, umělců a historiků, ale také veřejnost.

„S veřejností proběhla dvě setkání, jedno z nich přímo na místě, takzvaně nad mapou. Od účastníků jsme si vyslechli řadu návrhů, komentářů a doplnění, které se staly součástí zadání soutěže,“ popisuje náměstek primátorky pro územní plánování Adam Záruba. Přípravou a organizací soutěže byla pověřena plánovací kancelář ONplan. Ta spolupracovala s odbornou skupinou, jejíž součástí byli kolegové z odborů hradeckého magistrátu i externisté.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 25017 lidí

Výsledky soutěže, která bude oficiálně vypsána během následujících týdnů, by radnice mohla mít k dispozici ještě v prosinci tohoto roku. „V první fázi soutěže může svůj koncept řešení prostoru předložit každý, kdo splní podmínky účasti v soutěži definované v soutěžních podmínkách. Z předložených konceptů vybere odborná porota v anonymním režimu minimálně tři a maximálně pět konceptů, jejichž autory město vyzve k předložení podrobnějších návrhů. Ve druhé fázi soutěže porota ocení nejlepší návrhy. S vítězem soutěže bude město jednat o dopracování projektu,“ říká náměstek Záruba.

Cílem celé soutěže je nalézt nejvhodnější řešení úpravy veřejného prostoru v okolí památníku „Galerie cti“ U Koruny. Jedná se o oblast, která je vymezena ulicí U Koruny, Sukovými sady a Gočárovou třídou. Soutěžící však budou moci navrhnout také úpravy celé ulice U Koruny, o jejíž rekonstrukci se uvažuje již mnoho let.

„V celém území by se v budoucnu nemělo jednat jen o dílčí úpravy, ale celkovou změnu vzhledu i charakteru. Lokalita U Koruny by měla po revitalizaci působit přívětivě, důstojně a reprezentativně. Velkou výzvou pro všechny účastníky soutěže tak bude nejen návrh nového řešení území, ale také budoucnost betonového monumentu ,Galerie cti‘, který je historickým dokladem vizuální kultury v období reálného socialismu,“ dodává náměstek Záruba.

Další informace a podrobnosti k soutěžním podmínkám zveřejní město v nejbližších dnech také na webové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…