Jihlava: Automaticky stíratelné česle na Březinkách zabrání vyplavování nečistot

26.07.2024 16:31 | Monitoring

Odbor technických služeb Magistrátu města Jihlavy ve spolupráci se SMJ – Středisko odpadní voda nechal na přelomu června a července nainstalovat automaticky stíratelné česle na odlehčovací komoře na Březinkách.

Jihlava: Automaticky stíratelné česle na Březinkách zabrání vyplavování nečistot
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Instalaci předcházela návštěva Plzně, kde tyto česle s úspěchem používají již řadu let. Proběhla ukázka funkčnosti a taktéž diskuze na téma jejich výhod a nevýhod.

„Jelikož jejich výhody jsou nesporné (např. samočistící schopnost, provoz bez potřeby elektrické energie, velmi jednoduchá montáž i v nedostupných místech atd.), rozhodli jsme se pro jejich instalaci. V posledních letech se totiž stále častěji setkáváme s přívalovými dešti a tento velký příval vody není kanalizace schopna pojmout. Poté dochází k tomu, že část vody odchází odlehčovacími komorami pryč do vodních toků. S touto vodou ale odchází také netkané textilie, pánské a dámské hygienické potřeby a další znečištění, které odchází mimo kanalizační systém,“ doplnil vedoucí odboru technických služeb jihlavského magistrátu Michal Horňák.

A právě těmto únikům by měly dané česle zabránit. V červenci proběhla instalace na první odlehčovací komoře, kde tento problém byl nejpalčivější a to konkrétně v lokalitě na Březinkách. „Pokud se potvrdí jejich funkčnost a podaří se nám snížit vyplavování nečistot odlehčovacími komorami, budeme s instalací česlí pokračovat i na dalších místech,“ dokončil Horňák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

20:31 Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

Na začátku října začnou stavební práce na další etapě revitalizace Podmokel. Etapa D zahrnuje Teplic…