Jihlava: Kinopříběh Paměti národa nabídne vzpomínku i na protektorátní Jihlavu

30.09.2024 13:44 | Tisková zpráva

V gotickém sále jihlavské radnice bude ve středu 2. října představen kinopříběh Post Bellum. Jde o komentované pásmo sestavené z natočených vzpomínek jihlavských pamětníků.

Jihlava: Kinopříběh Paměti národa nabídne vzpomínku i na protektorátní Jihlavu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Do Jihlavy míří Kinopříběh od Post Bellum složený z promítání vzpomínek lidí z databáze Paměti národa. Film, který bude v gotickém sále jihlavské radnice uveden ve středu 2. října od 17 hodin, se opírá především o tři svědectví ke třem důležitým kapitolám moderních dějin Jihlavy.

Na prvorepublikovou a protektorátní Jihlavu na nahrávkách zavzpomíná pan Jiří Kozel. Stal se svědkem příjezdu německé armády do Jihlavy v roce 1939, proměny atmosféry v okupovaném městě, mizení jejich židovských spoluobčanů. Jako spojka se přidal k místním povstalcům při očekávání střetu s Němci ve městě. Později byl svědkem odsunu německého obyvatelé.

Po násilném ukončení reforem pražského jara vpádem vojsk Varšavské smlouvy se v Jihlavě na protest upálil Evžen Plocek. O něm, jeho zklamání z vývoje v Československu po roce 1968, v rozhovoru mluvil pan Bohumil Fürst. Ten je také autorem krátkometrážního snímku o Evženu Plockovi. Tento film se také stal důvodem ke stíhání pamětníka komunistickými orgány.

O události sametové revoluce a dění v Jihlavě na nahrávce hovořil pan Jiří Antonů. Ten byl signatářem petice Několik vět a členem Občanského fóra, pomáhal také s přípravami prvních svobodných voleb po pádu totalitního režimu.

Kinopříběh bude navíc doplněn o komentáře historika Františka Štambery. Vstup na akci je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Olomouc: Nové stojany u škol a školek. Přibudou další i ve veřejném prostoru

16:48 Olomouc: Nové stojany u škol a školek. Přibudou další i ve veřejném prostoru

Přes 70 nových stojanů pro kola a koloběžky město instalovalo u tří základních a tří mateřských škol…