Jihlava: Kinopříběh Paměti národa nabídne vzpomínku i na protektorátní Jihlavu

30.09.2024 13:44 | Tisková zpráva

V gotickém sále jihlavské radnice bude ve středu 2. října představen kinopříběh Post Bellum. Jde o komentované pásmo sestavené z natočených vzpomínek jihlavských pamětníků.

Jihlava: Kinopříběh Paměti národa nabídne vzpomínku i na protektorátní Jihlavu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Do Jihlavy míří Kinopříběh od Post Bellum složený z promítání vzpomínek lidí z databáze Paměti národa. Film, který bude v gotickém sále jihlavské radnice uveden ve středu 2. října od 17 hodin, se opírá především o tři svědectví ke třem důležitým kapitolám moderních dějin Jihlavy.

Na prvorepublikovou a protektorátní Jihlavu na nahrávkách zavzpomíná pan Jiří Kozel. Stal se svědkem příjezdu německé armády do Jihlavy v roce 1939, proměny atmosféry v okupovaném městě, mizení jejich židovských spoluobčanů. Jako spojka se přidal k místním povstalcům při očekávání střetu s Němci ve městě. Později byl svědkem odsunu německého obyvatelé.

Po násilném ukončení reforem pražského jara vpádem vojsk Varšavské smlouvy se v Jihlavě na protest upálil Evžen Plocek. O něm, jeho zklamání z vývoje v Československu po roce 1968, v rozhovoru mluvil pan Bohumil Fürst. Ten je také autorem krátkometrážního snímku o Evženu Plockovi. Tento film se také stal důvodem ke stíhání pamětníka komunistickými orgány.

O události sametové revoluce a dění v Jihlavě na nahrávce hovořil pan Jiří Antonů. Ten byl signatářem petice Několik vět a členem Občanského fóra, pomáhal také s přípravami prvních svobodných voleb po pádu totalitního režimu.

Kinopříběh bude navíc doplněn o komentáře historika Františka Štambery. Vstup na akci je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Olomouc: Nové stojany u škol a školek. Přibudou další i ve veřejném prostoru

16:48 Olomouc: Nové stojany u škol a školek. Přibudou další i ve veřejném prostoru

Přes 70 nových stojanů pro kola a koloběžky město instalovalo u tří základních a tří mateřských škol…