Jihlava: Nevstupujte do blízkosti šachty sv. Jiří – hroutí se!

17.10.2022 7:35 | Tisková zpráva

Bezpečnostní průzkum potvrdil obavy pracovníků st. podniku Diamo, kteří zde provádějí záchranné práce. Šachta je nestabilní a propadá se. Ve čtvrtek se zde vytvořil hluboký kráter o průměru asi 150 centimetrů.

Jihlava: Nevstupujte do blízkosti šachty sv. Jiří – hroutí se!
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V lese pod Rudným probíhal tento týden bezpečnostní průzkum vedený Báňskou záchrannou službou. Na šachtě byl zjištěn pokles terénu, a tak zde státní podnik DIAMO na objednávku Ministerstva životního prostředí (MŽP) s pomocí vrtné soupravy zkoumal bezpečnost šachty sv. Jiří. Obavy se potvrdily – šachta je nestabilní a hroutí se. V místě šachty se vytvořila přibližně jeden a půl metrová hluboká propadlina, která postupně dál praská a hrozí další propady. Hloubka kráteru může vést až 80 metrů pod zem do bývalé šachty důlního díla.

„Šachtu je třeba co nejdříve zabezpečit, místo sanovat a teprve potom může být obnoven pohyb turistů. Teď je opravdu nutné, aby lidé respektovali zákaz vstupu a neničili pásky ohraničující nebezpečný prostor,“ uvedl Jiří Kostinec z Báňské záchranné služby Libušín.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Veškeré práce byly financovány MŽP. Statutární město Jihlava bylo osloveno pouze jako majitel pozemků a nikoliv důlního díla. Zaměstnanci oddělení správy podzemí ve spolupráci s oddělením památkové péče nad prováděnými pracemi drží dozor jako zástupci města.

Informace o zahájení prací byla předána také Muzeu Vysočiny, kterému poté byly předány nalezené vzorky výdřevy pro dendrologický průzkum. Po zhroucení části zeminy se na místo přijel podívat také archeolog z Masarykovy univerzity Brno Petr Hrubý a zástupce Archaia Brno z. ú. Šimon Kochan.

„Nyní je nutné zeminu v místě citlivě odtěžit a dostat se k ústí propadlé šachty. Je možné, že krom pumpy vodotežního stroje narazíme i na pozůstatky vodního kola,“ zauvažoval Petr Hrubý.

Šachta pochází z nejstarší etapy dolování v Jihlavě. O její obnovu se v roce 1592 pokusil Vít Baroch za pomoci jihlavské obce. Havíři zde čerpali třicet dní a nocí vodu a hladinu pak udržovali v hloubce 60 metrů od ústí šachty. Pro slabý výtěžek stříbrných rud bylo ale dílo opět opuštěno. Další pokus o průzkum a těžbu byl podniknut v roce 1734, ale po dvou letech nezbylo, než ze stejných důvodů práce ukončit.

Apelujeme na kolemjdoucí, houbaře či návštěvníky Hornické naučné stezky, aby na místo nevstupovali a dbali bezpečnostních upozornění a zákazových pásek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…