Jihlava začala s odchytem holubů. Přemnožili se

06.03.2013 12:41

Jihlava redukuje přemnožené holuby v centru města. Děje se tak na podnět veřejnosti a majitelů nemovitostí.

Jihlava začala s odchytem holubů. Přemnožili se
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Lidé mají obavy z přenosu chorob, majitelé budov si stěžují na znečištěné střechy, římsy a parapety. Odhad aktuálního počtu holubů ve městě je asi 400 kusů, cílem je počet zredukovat až o dvě třetiny. Od ledna se podařilo odchytit 77 holubů.

Na střeše obchodního domu v centru města jsou tři odchytové klece s návnadou. Zdravotní stav odchycených ptáků posuzuje odborník, zdravé kusy jdou do chovu, nemocní nebo zranění holubi jsou utraceni a nakládá se s nimi jako s biologickým odpadem. Redukce počtu holubů tímto způsobem se v Jihlavě praktikuje od roku 2007, akce se opakuje obvykle po dvou letech, v případě většího přemnožení i po roce.

Novinkou je sledování zdravotního stavu ptáků pracovníky Státního veterinárního ústavu v Brně. „Provádíme odběry z očních spojivek, zobáku a kloaky. Sledujeme, zda holubi nemají choroby přenosné na člověka,“ uvedl Pavel Barták z veterinárního ústavu.

Krmení může holubům více ublížit než pomoci

Lidé chodí holuby krmit, v některý případech jde o extrémy, kdy přinášejí na náměstí tašky plné zrní. Přílišný blahobyt ale ptákům více ubližuje než pomáhá. „Nemocný holub, který by za normálních okolností uhynul, s nadstandardním množstvím potravy přežije a svoje choroby šíří mezi další jedince,“ vysvětluje Katarína Ruschková situaci, kdy veřejnost může v dobré víře ptákům více uškodit než pomoci.

Jihlava vybrala k redukci počtu holubů odchyt do klecí, jeví se jako nejšetrnější. „Zamítnuli jsme hormonální redukci rozmnožování nebo trávení holubů, kteří jsou součástí potravinového řetězce. Použité hormonální nebo jedovaté látky by působily i na zvířata, která by holuby pozřela,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. V centru města je vyloučeno ptáky střílet, jako nevhodné se jeví i využití dravců, kteří by tak početné hejno „nezvládli“, navíc není jisté, zda se dravec dříve nebo později nevydá za potravou mimo město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

11:33 Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

Světový den jízdního kola se blíží a s ním i speciální akce v jihlavské zoo. Kdo v pondělí 3. června…