Kroměříž: Sběrný dvůr bude od ledna 2025 vybírat i tříděný odpadový textil

24.10.2024 22:09 | Tisková zpráva

Sběrný dvůr v ulici Nitranská na sídlišti Zachar bude od 1. ledna roku 2025 vybírat i tříděný textilní odpad. Vyplývá to z obecně závazné vyhlášky města Kroměříže o stanovení obecního systému odpadového hospodářství, kterou ve čtvrtek schválili zastupitelé. „Vyhláška byla novelizována s ohledem na zákonnou povinnost obce nejpozději od 1.1.2025 zajistit odděleně soustřeďování textilních odpadů,“ vysvětlil místostarosta Karel Holík.

Kroměříž: Sběrný dvůr bude od ledna 2025 vybírat i tříděný odpadový textil
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

V Kroměříži již několik let funguje sběr textilu do kontejnerů na charitativní účely. Vybírá ho společnost DIMATEX CS. Do charitativních kontejnerů je ale možné textil předávat jen v takovém stavu, aby bylo možné jeho opětovné použití. Lidé by tak do nich měli vkládat jen věci čisté a zabalené. Na sběrném dvoře bude nově možné odevzdat i textil, který už k dalšímu použití vhodný není, tedy odpadový textil. „Pro tyto účely budou na sběrném dvoře k dispozici speciální sběrné nádoby,“ popsal Holík.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 3250 lidí

Tříděním odpadového textilu by se podle něho mělo snížit množství směsného komunálního odpadu. „Neočekáváme, že směsného komunálního odpadu ubyde významné množství, ale každá tuna, o kterou se sníží objem odpadu odváženého na skládku, se v nákladech města na odpadové hospodářství projeví pozitivně. Třídění je jediná cesta, kterou můžeme bojovat proti stále rostoucím nákladům na sběr a likvidaci odpadů,“ doplnil Holík.

Loni město na odpadové hospodářství doplácelo asi 33 milionů korun. Největším nákladem je právě skládkování, které letos přijde na 1250 korun za jednu tunu. Tato částka se bude zvyšovat, v roce 2025 to bude již 1500 korun za tunu, a v roce 2030 bude skládkování definitivně ukončeno.

Kroměřížané podle studie, kterou si nechalo město zpracovat, vytvářejí v rámci Zlínského kraje nadprůměrné množství směsného komunálního odpadu. Zatímco v Kroměříži vychází jeho roční produkce v průměru na jednoho obyvatele cca 183 kilogramů, ve Zlínském kraji to je podle zdrojů společnosti EKO-KOM jen 166 kilogramů. Směsný komunální odpad je zbytkový odpad, který zůstává po vytřídění využitelných a nebezpečných složek odpadu.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Peníze pro manželku

Jestli se chcete vzdát části svých náhrad ve prospěch vaší ženy, proč to neuděláte? Proč jste se kvůli tomu obracel na vládu? Mě nějak uniká ta podstata, teda pokud to není jinak a nechtěl jste pro vaši ženu peníze navíc, což tvrdíte, že nechtěl. Můžete mi prosím osvětlit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kroměříž: Sběrný dvůr bude od ledna 2025 vybírat i tříděný odpadový textil

22:09 Kroměříž: Sběrný dvůr bude od ledna 2025 vybírat i tříděný odpadový textil

Sběrný dvůr v ulici Nitranská na sídlišti Zachar bude od 1. ledna roku 2025 vybírat i tříděný textil…