Liberec: Skiareál Ještěd vysadí 20 000 nových stromů

07.10.2024 19:06 | Tisková zpráva

Dvacet hektarů nového lesa vrátí Skiareál Ještěd do přírody jako náhradu za vybudování sjezdovky Nová Skalka v roce 2020. Zavazuje jej k tomu Memorandum JEŠTĚDÉLE, které společnost TMR Ještěd uzavřela před modernizací lyžařského střediska společně se statutárním městem Liberec a Městskými lesy Liberec.

Liberec: Skiareál Ještěd vysadí 20 000 nových stromů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Letošní část výsadby nových stromů se uskuteční ve dnech 26. a 27. října 2024. Skiareál plánuje ve spolupráci s širokou veřejností zasadit 5,5 hektaru nového lesa. Dobrovolníci navíc získají jednodenní skipas na nadcházející lyžařskou sezónu.

„Letošní etapa plánovaného zalesňování se uskuteční v městské části Liberce – Kunratická. Ve spolupráci s dobrovolníky z řad široké veřejnosti zde plánujeme vysadit zhruba pět a půl hektaru nových stromů. Jde zejména o sazenice jilmu, lípy, borovice, dubu, jedle a třešně. Veřejně jsme se zavázali, že do přírody postupně vrátíme dvacet hektarů nového lesa, a náš slib plníme. Chceme ukázat, že provoz lyžařského střediska a jeho dlouhodobý rozvoj lze dělat s maximálním respektem k ochraně životního prostředí,“ uvedl ředitel Skiareálu Ještěd Radek Chalupa.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 12777 lidí

K postupnému zalesňování území města Liberec se společnost TMR Ještěd zavázala v rámci memoranda JEŠTĚDÉLE před vybudováním sjezdovky Nová Skalka před čtyřmi lety. Ta zvýšila konkurenceschopnost střediska i bezpečnost lyžařů. Zároveň si však vyžádala odlesnění zhruba 6,68 hektaru stromů. Jen v loňském roce již Skiareál Ještěd vysadil na nevyužitých plochách stávajících či starých sjezdovek v části areálu Pod lany přes dva tisíce nových stromů, letos přibude dalších 5,5 hektaru.

Skipas i vlastní strom jako odměna

Sázení stromů se uskuteční poslední říjnový víkend ve dnech 26. a 27. října 2024. Před zahájením samotné výsadby se všichni účastníci zaregistrují, následně dostanou instrukce od pracovníků Městských lesů Liberec. Ti jim zároveň vyznačí konkrétní část k zalesnění a předvedou názornou ukázku správné výsadby stromků. Ochranné pomůcky a pracovní nářadí budou pro všechny účastníky k dispozici na místě.

Do výsadby nových stromů se mohou zapojit jednotlivci a dobrovolníci od 15 let, neziskové organizace, spolky i zaměstnanci firem. Všichni účastníci si mohou vysadit své vlastní stromy a získají za to certifikát o jejich vlastnictví. Dobrovolníci se mohou rovněž těšit na odměnu v podobě jednodenního skipasu v lyžařské sezóně 2024/2025 do Skiareálu Ještěd. Zájemci o účast na této akci se mohou registrovat do 18. října na info@skijested.cz nebo +420 737 222 499.

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

EET

Pane Kuklo, o co opíráte vaše tvrzení, že by EET do státního rozpočtu přineslo desítky miliard? Víte, jak to chodí? Buď za něco zaplatíte méně, a bez papíru nebo více s papírem. Co myslíte, že si většina lidí, co počítá každou korunu vybere? A co tedy řeší EET? Já vám to řeknu, vůbec nic.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno věnuje Charkovu šest starších tramvají

22:09 Brno věnuje Charkovu šest starších tramvají

Vedení města Brna nabídlo ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají. Jedná se o vozy typu T6A…