Liberec: Více zeleně i cyklopruhů. Město otevřelo moderní Sokolskou

02.10.2024 13:44 | Tisková zpráva

Zbrusu nové povrchy a především uspořádání a dopravní prvky včetně zeleně, cyklopruhů, nebo speciálního vsakování dešťových vod, nabídne dnes znovuotevřený a zrekonstruovaný úsek Sokolské ulice v centru Liberce.

Liberec: Více zeleně i cyklopruhů. Město otevřelo moderní Sokolskou
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Město společně s Libereckým krajem do její obnovy a modernizace investovalo necelých 71 milionů korun. Úsek bude dnes od 17 hodin zpřístupněn pro městskou hromadnou dopravu. Od půlnoci na 1. října pak pro veškerou dopravu.

Nově opravený úsek Sokolské, který patří k velmi frekventované a klíčové komunikace v centru, a zároveň tvoří vnitřní městský okruh, je unikátní tím, že se tvůrci koncepčního řešení inspirovali v zahraničí, například v severských zemích.

„Je to novinka, na kterou si Liberečané možná budou muset trochu zvyknout, ale věřím, že si tento způsob rekonstrukce zásadních ulic a chodníků postupně oblíbí. Při navrhování jsme pamatovali mimo jiné na místní usedlíky, tedy ty, kteří v okolí poměrně hojně využívané silnice trvale bydlí. Ulice je zklidněna zelení a zelenými ostrůvky. Nově jsme tam vysadili téměř 40 stromů. Zároveň autům umožňuje plynulý a bezpečný průjezd. Mysleli jsme i na budoucnost. Už nyní totiž počítáme s tím, že zde vyroste nový bulvár, ale také nová bytová výstavba. Potom se naplno odhalí výhody tohoto koncepčního řešení městské ulice,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka přišla rekonstrukce části Sokolské na bezmála 71 milionů, přičemž 43 milionů zaplatilo město a 28 miliony přispěl Liberecký kraj.  „Vybudovali jsme ji tak, aby splňovala parametry, které běžně využívají moderní evropská města. Není pouze pro auta. Sloužit bude skvěle i cyklistům a chodcům. A to při dodržení maximálního komfortu a bezpečí,“ upozorňuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Přestavba tohoto úseku Sokolské ulice trvala zhruba 5 měsíců, čímž se povedlo zmírnit rozsah a hlavně délku dopravních omezení v centru. „Tento projekt je dalším z příkladů dobré spolupráce Libereckého kraje s obcemi a městy v našem regionu. Jsem rád, že frekventovaný úsek silnice na Sokolské bude opět sloužit řidičům, kteří se mohou svézt po zcela novém povrchu, do něhož investoval Liberecký kraj 28 milionů korun. Ti, kteří budou procházet Sokolskou pěšky, si pak nemohou nepovšimnout, že se toto místo stalo zároveň mnohem bezpečnějším pro ně samotné, a to díky zcela novým chodníkům. Vybudovaná zeleň jim zase při procházce nabídne nový, neotřelý a esteticky příjemný pohled do okolí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Rekonstrukce ulic a chodníků je aktuálně jednou z priorit města. Ve srovnání s předchozími roky Liberec letos zahájil a dokončil už 33 dopravních staveb za více než 330 milionů, což je zhruba 5x více, než v předchozích letech.

„Dali jsme voličům slib, že za volební období opravíme minimálně padesát ulic, přičemž už nyní jsme jich dokončili téměř čtyřicet. Současně chceme za 4 roky naší práce na radnici investovat do ulic a chodníků celkově přes miliardu korun,“ dodává náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město bude monitorovat přemnožené hlodavce

16:33 Jablonec nad Nisou: Město bude monitorovat přemnožené hlodavce

Jablonecký primátor Miloš Vele vyslyšel stížnosti obyvatel města na přemnožené hlodavce. Předložil p…