Liberec se ve Vratislavicích sešel s Jabloncem

29.09.2011 20:45 | Zprávy

Původně neformální a přátelské setkání dvou sousedních měst na severu Čech, které proběhlo v úterý 27. září 2011 ve vratislavickém Kulturním centru 101010, se změnilo ve velmi plodnou debatu.

Liberec se ve Vratislavicích sešel s Jabloncem
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Vedení měst Liberce a Jablonce nad Nisou při zhruba dvouhodinové schůzce našla společnou řeč hned v několika bodech, které je zajímají nebo i trápí společně. Na přetřes tak přišla například možnosti omezení hazardu, a to již v kontextu s připravovanou změnou zákona, která by upravovala nejen výherní hrací automaty, ale i videoterminály. Jablonci se již v minulosti povedlo výrazně eliminovat herny a především je pak vytlačit z okolí škol.

Mluvilo se i o eventuálním zdražení jízdného, kdy zástupci Liberce uvedli na pravou míru nepravdivé a neúplné informace uveřejněné v médiích. Lukáš Martin, náměstek liberecké primátorky pro dopravu, rozvoj a technickou infrastrukturu vysvětloval zejména, že v případě údajného zpoplatnění MHD seniorům došlo ze strany médií k nepochopení. Takový krok nemá SML v úmyslu. Zdůraznil naopak opatření, ve kterém by spíše viděl smysl, a to navýšení ceny jízdného u papírových jízdenek s tím, že elektronická forma by zůstala ve výši, jaká je nyní. Ostatně touto cestou se vydal sousední Jablonec již při zavádění elektronického jízdného.

Obecně se zástupci obou měst shodli na potížích s dodržováním a sestavováním rozpočtu, Liberec se zajímal i o jablonecké zkušenosti s tendrováním energií, přišlo i na územní plány, zkušenosti s fungováním městských polici nebo i vhodnost umístění zařízení pro občany bez domova.

Jako významný cíl si obě města vytyčila vstoupit do jednání s Libereckým krajem o zřízení záchytné stanice, která dle slov vedení v regionu citelně chybí. Její funkci totiž často přebírají nemocnice, které však pro takové „pacienty" nejsou uzpůsobené.

Více o Liberci ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…