Luhačovice: Obnovený areál Slunečních lázní je Stavbou roku Zlínského kraje

02.07.2024 10:23 | Tisková zpráva

Prestižní ocenění Stavba roku Zlínského kraje putuje v tomto roce do Luhačovic! Hlavní cenu v kategorii Stavby občanské vybavenosti získala rekonstrukce Slunečních lázní. Obnova architektonicky významných objektů trvala tři roky a vyšla na více než 150 milionů korun. Veřejnosti se areál otevřel na konci května.

Luhačovice: Obnovený areál Slunečních lázní je Stavbou roku Zlínského kraje
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Lázně Luhačovice

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 62 staveb, z nichž 18 soutěžilo v kategorii Stavby občanské vybavenosti. To z tohoto ročníku činí nejsilněji obsazený za posledních 22 let.

„Velice si vážím tohoto ocenění, vnímám jej jako velké ohodnocení práce kolegů, dodavatelské firmy, architekta a všech dotčených orgánů. Věřím, že areál Slunečních lázní se stane novým lákadlem pro návštěvu Luhačovic. Hlavním cílem obnovy Vodoléčebného ústavu a Říčních a slunečních lázní byla záchrana výjimečného architektonického díla Dušana Jurkoviče,“ uvedl generální ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Obnovený areál Slunečních lázní vznikl rekonstrukcí nevyužívaných lázeňských objektů a nyní slouží jako unikátní doklad lázeňství a kulturní atmosféry počátku 20. století. Srdcem areálu je restaurovaný objekt Vodoléčebného ústavu s expozicí věnovanou historii místa, dílu slovenského architekta Dušana Jurkoviče a také vztahu hudebního skladatele Leoše Janáčka k Luhačovicím.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 8007 lidí

Dominantou hlavní prohlídkové trasy je zrestaurovaná Jurkovičova Odpočívárna vybavená replikami původního mobiliáře z roku 1902. Druhé podlaží je věnováno Leoši Janáčkovi a jeho tvorbě s možností poslechu hudebních ukázek včetně televizního záznamu Glagolské mše.

Bývalá plovárna s bazénem a kabinkami byla funkční až do roku 1995. Po rekonstrukci již bazén neslouží ke koupání, ale vznikl zde okrasný biotop. Celý areál má ambici stát se dalším turisticky atraktivním místem Luhačovic.

„Kromě standardního návštěvnického využití by měl poskytovat ideální zázemí pro konání kulturních akcí pro dospělé i děti, tematické dny a výstavy,“ dodává ředitelka Slunečních lázní Hana Felcmanová.

Rekonstrukce probíhala v letech 2021 – 2024 a zahrnovala obnovu Vodoléčebného ústavu, Říčních a slunečních lázní, Sirných a slatinných lázní a dalších technických objektů. Celková investice přesáhla 150 milionů korun, z toho přibližně 70 milionů pokryly dotace.

Luhačovicím se dařilo i v kategorii Realizace projektů měst a obcí, kde si hlavní cenu odnesla rekonstrukce Sokolovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Město vyhlásí architektonickou soutěž na nový plavecký bazén

10:28 Havlíčkův Brod: Město vyhlásí architektonickou soutěž na nový plavecký bazén

Město Havlíčkův Brod na konci června uzavřelo příkazní smlouvu se společností CBArchitektura s.r.o. …