Mladá Boleslav: Replika trojplošníku Sopwith Triplane byla pokřtěna

10.10.2024 19:06 | Tisková zpráva

Velkou událostí se stal v pondělí 7. října slavnostní křest a první veřejný let repliky trojplošníku Sopwith Triplane před Leteckým muzeem Metoděje Vlacha. Jedná se o věrnou repliku, postavenou podle původní dokumentace britské továrny Sopwith z roku 1916, a označení letounu odpovídá stíhačce, se kterou na západní frontě létal nejlepší australský stíhač Robert Alexander Little. Na křest dorazila řada význačných hostů včetně primátora města Jiřího Boušky a hejtmanky Petry Peckové.

Mladá Boleslav: Replika trojplošníku Sopwith Triplane byla pokřtěna
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Jak primátor Jiří Bouška, tak ostatní řečníci velmi ocenili nejen krásu nového letounu, ale i především píli a neskutečné nasazení všech jeho tvůrců a dalších osob, bez kterých by nemohla být replika dokončena a schválena. Zároveň všichni popřáli letounu mnoho úspěšných letů a bezpečných přistání.

Hejtmanka Pecková také sdělila, že kraj připravuje přístavbu leteckého muzea, které patří ve Středočeském kraji k těm nejlepším. Prezident Letecké amatérské asociace ČR Aleš Trtil navíc ocenil, že stavba letadla je provedena ve skutečné velikosti a odpovídá skutečnému letounu. President Historical Flying Clubu Michael Oeljeklaus potvrdil, že klub, který letoun financoval, je připraven na financování stavby dalšího letounu pro expozici leteckého muzea.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 9177 lidí

Poté před muzeem na travnaté ploše letiště proběhl za účasti téměř 300 diváků křest letadla, jehož kmotry se stali primátor města Mladá Boleslav Jiří Bouška, středočeská hejtmanka Petra Pecková, generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr, ředitel odboru civilního letectví Ministerstva dopravy Zdeněk Jelínek, ředitel Úřadu civilního letectví David Jágr, ředitelka Muzea Mladoboleslavska Kateřina Jeníčková, president Letecké amatérské asociace ČR Aleš Trtil, vedoucí leteckého muzea Vladimír Handlík a moderátor Luboš Dvořák. Všichni popřáli novému letounu mnoho úspěšných letů a bezpečných přistání.

Poté nastala nejvíce očekávaná chvíle, kdy do letounu usedl pilot Petr Handlík a před nadšeným publikem provedl několik bezchybných přeletů včetně klidného přistání.

Stavba repliky začala v lednu 2020 a byla dokončena letos v září. Repliku ve skutečné velikosti postavil pro Nadační fond letadla Metoda Vlacha Petr Tax ve spolupráci s Petrem Opělou a Jiřím Krajčou, potřebné výpočty provedl Václav Brandejs, v oblasti profilů byl poradcem Emil Přádný. Stavbu pro Leteckou amatérskou asociaci dozoroval Václav Chvála. Originální americký hvězdicový motor Warner Scarab pro repliku zakoupil, zrepasoval a zapůjčil Petr Handlík, který se také významně podílel na nátěrech, popisech a na dokončení celého letounu.

Stavbu repliky financoval Historical Flying Club, který byl pro podporu staveb historických letadel založen v Mladé Boleslavi v roce 2012. Nový letoun, vykazující dobré letové vlastnosti, odpovídající vlastnostem originálu létajícímu v první světové válce a zároveň je v souladu se současnými leteckými předpisy, bude ozdobou stálé expozice leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

22:09 Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

Kdo bude provozovat sdílená kola? Přerovští radní schválili záměr zahájit veřejnou zakázku s názvem …