Mladá Boleslav: Sousoší na budově městského divadla je zrestaurováno

15.08.2024 7:17 | Tisková zpráva

Přestože jsou divadelní prázdniny, v budově městského divadla je rušno po celé léto. Aktuálně zde skončily restaurátorské práce na dvojici sousoší od Jana Štursy, které probíhaly pod dohledem orgánů památkové péče.

Mladá Boleslav: Sousoší na budově městského divadla je zrestaurováno
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Následovat bude oprava podstavců pod sochami, výběr použitých materiálů a další postup bude záležet i na stanovisku památkářů. Cílem města je vše zvládnout do konce srpna. Kompletní cena za obě tyto práce se bude ještě upřesňovat, ale měla by se pohybovat kolem 350 000 Kč vč. DPH.

Průčelí budovy dominují dva mohutné pylony, na nichž stojí dvojice sousoší pražského sochaře Jana Štursy Probuzení národa (vlevo) a Vítězství umění (vpravo). Pod levým sousoším je na pylonu umístěn dvouocasý český lev, vpravo jednoocasý lev jako znak Mladé Boleslavi.

Jak uvádí orgán památkové péče, jedná se o kvalitní díla jednoho z předních českých sochařů ovlivněná ještě secesním symbolismem. Jejich role je v rámci exteriéru stavby určující, kdy představují nejen zásadní umělecká sochařská díla, ale zároveň celou stavbu završují a výrazně tak spoluurčují její charakter.

Restaurátorských prací se ujal Martin Pokorný, který provedl biocidní zásah, omytí parním systémem se sníženým tlakem, oslabení tmavých krust chemickými zábaly, odstranění nevhodných vysprávek, zpevnění opakovaným smáčením povrchu materiály na bázi etylsilikátu, injektáže trhlin, doplnění poškozených míst, ošetření odhalených armatur, barevnou retuš a hydrofobizaci siloxanovým přípravkem.

Stavba divadla, jehož základní kámen byl položen 12. prosince 1906, vznikala podle projektu slavného vídeňského divadelního ateliéru Fellner & Helmer, přičemž exteriér navrhli Jan Kříženecký a Emil Králík. Divadlo bylo slavnostně otevřeno 21. listopadu 1909 představením Lucerny od Aloise Jiráska. Obě sousoší byla realizována podle třetinových modelů Jana Štursy (1880- 1925) z roku 1909, dnes vystavených v interiéru divadla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…