Olomouc: Lampionový průvod bude, mění se ale termín

26.10.2024 22:05 | Tisková zpráva

Stejně jako každý rok, můžou se i letos především malí Olomoučané těšit na oblíbený lampionový průvod. Tentokrát ovšem neproběhne 28. října, ale 17. listopadu.

Olomouc: Lampionový průvod bude, mění se ale termín
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jednak na státní svátek 28. října navazují podzimní prázdniny, takže mnoho dětí možná nebude v Olomouci a o oblíbený lampionový průvod by tak přišly, ale také letos 17. listopadu oslavíme 35 let od sametové revoluce. Proto jsme se rozhodli lampionový průvod zakončený ohňostrojem uspořádat právě 17. listopadu,“ vysvětlil důvod změny termínu náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

V pondělí 28. října se uskuteční pietní akt k uctění 106. výročí vzniku samostatného československého státu, a to od 10 hodin na Žižkově náměstí před budovou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

Oslavy 35 let od sametové revoluce se budou odehrávat 17. listopadu ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci a Armádou ČR. Připravena je výstava, slavnostní uvedení knihy, promítání dokumentů a nakonec samozřejmě lampionový průvod zakončený pietním aktem u právnické fakulty a ohňostrojem. Lampionový průvod bude tentokrát vycházet v 16:30 z náměstí Republiky a povede k právnické fakultě na tř. 17. listopadu.

Program 17. listopadu

13:30 – 18:00
Pro veřejnost bude v tomto čase otevřená budova Filozofické fakulty UP v Křížkovského ulici 10. V prostorách fakulty budou v průběhu celého předcházejícího týdne rozmístěny panely s fotografiemi a informacemi o průběhu sametové revoluce 1989 na Univerzitě Palackého.

14:00 hodin
V aule fakulty proběhne slavnostní uvedení knihy Můj přítel Josef Jařab, v níž přátelé prvního porevolučního rektora UP vzpomínají na tuto jedinečnou osobnost. Kniha vychází v edici Paměť UP, editorkou je Ingeborg Fialová, zazní ukázky z knihy, moderuje David Hrbek.

15:30
V prostorách auly proběhne promítání dokumentů Zdeňka Zukala, zachycujících olomouckou revoluci

16:15
Řazení lampionového průvodu na náměstí Republiky

16:30
Lampionový průvod vyrazí z náměstí Republiky k budově Právnické fakulty UP

17:11
Pietní akt proběhne u památníku bojovníků za svobodu a demokracii před Právnickou fakultou UP. Připomínku Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva zakončí ohňostroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Olomouc: Lampionový průvod bude, mění se ale termín

22:05 Olomouc: Lampionový průvod bude, mění se ale termín

Stejně jako každý rok, můžou se i letos především malí Olomoučané těšit na oblíbený lampionový průvo…