Olomouc: Skryté nebezpečí - stromy a voda

18.10.2024 19:45 | Tisková zpráva

I pět týdnů po povodni se stále vyvracejí a padají stromy v zaplaveném území, a to nejen v Litovelském Pomoraví, ale i na přítocích a v navazujícím území, stejně jako na březích uzavřených vod.

Olomouc: Skryté nebezpečí - stromy a voda
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Nechceme vydávat opatření obecné povahy zakazující vstup do lesa a znemožňující procházky podzimní přírodou, ale upozorňujeme, že v lokalitách ovlivněných rozsáhlým podmáčením terénu by lidé měli omezit pohyb mimo cesty a stezky,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Zrovna tak nedoporučuje parkovat u vodních toků auta pod vzrostlými stromy.

Dokonce i kontakt s vodou v řece může být stále rizikový, protože některé kanalizace a čistírny odpadních vod v povodní postižených oblastech jsou poškozené. „Do řek se tak prostřednictvím nevyčištěné odpadní vody dostávají fekálie i nebezpečné látky,“ upozornil Loyka.

Bakteriální znečištění může být příčinou úhynu ryb i nemocí. „Při klesajícím průtoku Moravy je to viditelnější a nezastírám, že mám obavu o řeku i její největší bohatství. V Olomouci žije až dvacet osm druhů ryb, máme tu raky, škeble, velevruby, což je nenahraditelná skupina živočichů,“ zdůraznil Loyka.

Olomoucká čistírna odpadních vod na Nových Sadech během letošních povodní nepřerušila ani nijak neomezila svůj provoz. „Odtékající voda vždy plnila a plní příslušné limity pro jakost vyčištěných odpadních vod, a to z hlediska chemického i biologického,“ potvrdila mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

Jak doplnila, jakost dodávané pitné vody není nijak kvalitou vody v řece Moravě ovlivněna, protože k její výrobě se používají podzemní zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Cheb: Město bude hostit republikový šampionát v atletice

11:33 Cheb: Město bude hostit republikový šampionát v atletice

Mistrovství ČR mužů a žen do 22 let v atletice se na Zlaté dráze v Poohří uskuteční ve dnech 5. a 6.…