Olomouc: Zastupitelé schválili název a zřizovací listinu nové kulturní organizace

13.06.2024 13:37 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města Olomouce dnes schválilo sloučení příspěvkových organizací Moravská filharmonie Olomouc a Moravské divadlo Olomouc. Debata nad tímto bodem si vyžádala více než pět hodin jednání. Pro to, aby se Moravská filharmonie Olomouc sloučila do příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc s účinností k 1. 1. 2025, zvedlo ruku 27 zastupitelů.

Olomouc: Zastupitelé schválili název a zřizovací listinu nové kulturní organizace
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na příspěvkovou organizaci Moravské divadlo Olomouc, jako na organizaci přejímající, přejde usnesením zastupitelstva zároveň veškerý majetek, práva a závazky příspěvkové organizace Moravská filharmonie Olomouc, včetně všech pracovněprávních. Nová kulturní instituce ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie.

Při svém rozhodnutí pro finální krok v procesu sloučení se zastupitelé opírali o usnesení Rady města Olomouce, návrhy Komise pro kulturu a cestovní ruch a návrhy pracovní skupiny tvořené zástupci jednotlivých politických klubů včetně opozice a také analýz zpracovávaných v uplynulém roce. Zastupitelé zároveň schválili znění zřizovací listiny nové kulturní instituce i okruhy její činnosti. „Zřizovací listina garantuje zachování dvou orchestrů v rámci sloučené instituce i všech tří souborů divadla. Je mi líto, že ve veřejném prostoru stále kolují dezinformace o rušení orchestru. Nic se neruší,“ zdůraznil v diskusi předkladatel Viktor Tichák, náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch. Znovu upozornil, že zůstane zachovaná šíře kulturní služby i obě značky a že nová organizace bude mít také garanční radu. „Zakotvení poradního orgánu – sedmičlenné garanční rady – je zásadním článkem zřizovací listiny. Jejím hlavním úkolem bude dohled nad dodržováním zřizovací listiny,“ podtrhl garance náměstek Tichák.

Ve zřizovací listině jsou explicitně uvedeny značky Moravské divadlo Olomouc i Moravská filharmonie Olomouc, pod nimiž budou soubory dále vystupovat, jak je veřejnost zvyklá. „Pouze přesouváme něco v rámci struktur, které město má. Jednal jsem o tom s představiteli významných kulturních institucí, přičemž některé z nich byly dnes na jednání zastupitelstva zmiňovány i oponenty sloučení, nebo ministrem kultury. Ani jednou mi neřekli, že by olomouckou cestu považovali za špatnou,“ uvedl v debatě primátor Miroslav Žbánek.

Podle zřizovací listiny bude stát nová instituce na pilířích živého umění, zahraniční spolupráce a edukace. Hlavním účelem zřízení organizace je reprezentace města v celostátním i mezinárodním měřítku, uspokojování a rozvíjení kulturních potřeb a zájmů občanů specifickými divadelními, hudebními a příbuznými formami a prostředky. V rámci hlavní činnosti má navazovat na tradici a historii olomouckého divadelnictví, zejména pak Moravského divadla Olomouc, a na tradici a historii Moravské filharmonie Olomouc.

O formě sloučení divadla a filharmonie s účinnosti od 1. ledna 2025 rozhodlo Zastupitelstvo města Olomouce letos v březnu. Vyplynulo to z analýzy mapující potenciál vnitřních úspor a potenciál zvýšení vlastních výnosů, kterou si vedení města nechalo zpracovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nové autobusy městské dopravy zajistí vyšší ochranu ovzduší

20:27 Litoměřice: Nové autobusy městské dopravy zajistí vyšší ochranu ovzduší

Vozový park městské autobusové dopravy (MAD) v Litoměřicích čeká obnova. Pravděpodobně od září bude …