Olomoucké budovy v „novém světle"

26.09.2011 8:21 | Zprávy

Od úterý 27. září až do soboty 1. října bude v Olomouci probíhat první evropský soutěžní festival ve videomappingu na budovy, s názvem Festival světla a videomappingu VZÁŘÍ. Jedná se o unikátní přehlídku vizuálního umění a všech forem světla, v rámci které se doslova rozzáří centrum města.

Olomoucké budovy v „novém světle"
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Součástí letošního festivalu bude speciální osvětlení vybraných budov na olomouckém Horním náměstí, které na šest noci rozzáří nejmodernější LED svítidla, dovezené do Olomouce z celé Evropy. Na novou noční podobu se tak mohou těšit radnice, banka, kašna i další významné historické objekty.

Videomapping je moderní technologie, která pomocí speciální projekce vytvořené na míru budovám vytváří efekty, které statické objekty doslova oživí.

Nejen návštěvnici festivalu, ale i všichni Olomoučané tak budou mít šanci vidět některé olomoucké budovy v novém světle. Současně s instalacemi na Horním náměstí se na festivalový týden změní barva osvětlení některých památek i na dalších místech ve městě.
Součástí Festivalu světla a videomappingu VZÁŘÍ je i tzv. Noc světel:

V „Noci světel" ve čtvrtek 29. září bude olomoucká radnice dynamicky měnit barevné světelné scény a začne reagovat na zvuky z náměstí.

Hlavním programem jsou soutěžní projekce videomapping týmů. Odborníci z Polska, Maďarska nebo České republiky předvedou originální videomappingové projekce. Český tým se předvede ve čtvrtek na Petrášově paláci, v pátek zhlédneme animaci českého týmu na Krajinské lékárně a závěrečný den bude patřit Maďarům, kteří svoji projekci předvedou na fasádě Edelmannnova paláce. Promítaní jednotlivých projekcí bude v určený soutěžní den od 20:00 do 22:00 hodin, v půlhodinových intervalech. Pro nadšence videomappingu je připraven dvoudenní workshop, během kterého bude možnost připravit si vlastní projekci.

Organizátoři festivalu připravili i bohatý doprovodný program, včetně výstavy na podporu nevidomých Světlo jinak a odborné konference Světlo pro naše města. Každé soutěžní projekci bude navíc předcházet koncert.

Podrobný program a více o festivalu naleznete na www.vzari.cz/app/program.

Andrea Krchlíková

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

19:10 Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

Sdílené elektrokoloběžky, které se v Hradci Králové pokoušely usadit, už podruhé neuspěly. V prvním …