Opava: Z chudobince moderní organizace s kvalitní péčí

22.06.2024 22:05 | Tisková zpráva

Domov Bílá Opava je jedním z nejdéle sloužících sociálních zařízení na území Moravskoslezského kraje. Téměř po celou dobu jeho existence je v něm pečováno o seniory.

Opava: Z chudobince moderní organizace s kvalitní péčí
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Objekt domova na Rybářské ulici byl vystavěn v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

„Oblast sociálních služeb prošla za posledních zhruba sto let obrovskou proměnou. Ta se dá skvěle ilustrovat právě na Domově Bílá Opava. Na začátku minulého století sloužil jako starobinec a chudobinec, ve tří a čtyřlůžkových pokojích zde pobývalo asi sto lidí. Těsně po válce zde dokonce žilo přes 220 potřebných. Všichni si umíme představit podmínky, ve kterých zde lidé v té těžké době museli zůstávat. Naštěstí se budova domova dočkala několika rekonstrukcí, díky kterým se v rámci humanizace sociálních služeb změnily dispozice pokojů. Ty jsou dnes maximálně dvou lůžkové a mají vlastní sociální zařízení. Věřím, že se zde naši klienti teď cítí komfortně a příjemně,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Navrátil doplnil, že aktuálně má budova na Rybářské ulici kapacitu 108 lůžek, a to díky navýšení kapacity v roce 2021, kdy bylo zrekonstruováno celé podkroví domova. Pod Domov Bílá Opava ještě spadá objekt na Rooseveltově ulici v Opavě, celková kapacita obou objektů je 149 míst.

Domov Bílá Opava fungoval od roku 1975 jako městské zařízení Domov důchodců Opava. Na konci roku 2002 přešla zřizovatelská funkce pod Moravskoslezský kraj. O pět let později získal domov nový název, tedy Domov Bílá Opava.

„Moravskoslezský kraj do budov domova průběžně investuje nemalé prostředky. Letos jsme například dokončili první část rozsáhlé opravy střechy a fasády. Také jsme novým koridorem propojili čtvrtá patra obou hlavních budov. Druhá fáze opravy střechy domova bude také zahrnovat generální opravu hydroizolace proti vzlínání zemní vlhkosti,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil s tím, že náklady obou částí oprav jsou odhadovány na asi 50 milionů korun. Dalším plánem je revitalizace přilehlé zahrady a vytvoření dalších parkovacích míst.

Výročí 120 let od založení domova oslavili zaměstnanci domova spolu s jeho klienty, zástupci zřizovatele, ale také kolegy z dalších krajských sociálních zařízení. „Domov Bílá Opava byl dříve součástí Okresního ústavu sociálních služeb. Ten byl rozvolněn v roce 2004. Takže jsme si také připomněli 20 let osamostatnění příspěvkových organizací Domov Letokruhy Budišov nad Budišovkou, Domov Na zámku Kyjovice, Domov Vítkov, Fontána Hlučín, Sírius Opava a Zámek Dolní Životice. Byla to také skvělá příležitost poděkovat zástupcům těchto sociálních služeb za jejich skvělý přístup a profesionální i lidskou péči o klienty,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Oslavy se konaly v areálu Domova Bílá Opava 21. června 2024. „Naši klienti, zaměstnanci i všichni hosté si, doufám, užili příjemné chvíle. Měli jsme pozvané muzikanty, program obohatily svým vystoupením děti i místní spolky, dokonce jsme měli tombolu. Skvělé bylo, že si pro hosty program připravili i klienti domovů. Společně jsme strávili celé odpoledne, během kterého bylo spousta příležitostí k zajímavým rozhovorům, setkáním a sdílení. Děkuji všem kolegům za podporu i Moravskoslezskému kraji. Z jeho strany vnímáme maximální součinnost a podporu v naší někdy opravdu náročné práci,“ uzavřel ředitel Domova Bílá Opava Michal Jiráska.

Objekt Domova Bílá Opava na Rybářské ulici byl vystavěn v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům neboli starobinec a chudobinec, celá stavba včetně vybavení stála v té době 123 073 Kč. Zpočátku bylo ve starobinci umístěno 100 lidí ve tří a čtyř lůžkových pokojích. Pro potřeby domova sloužilo i malé živočišné hospodářství a zeleninová zahrada.

Domov po celou svou historii byl a je používán pro sociální účely, pouze v 50. letech byla část budovy používána jako internát střední školy. Po válce, v roce 1945 bylo v domově umístěno 45 klientů, o které se staralo 5 řádových sester a 12 německých dělníků. V roce 1946 již bylo v domově umístěno 220 klientů.

V průběhu padesátých let byla provedena rozsáhlá oprava celého objektu domova. Další velká oprava byla provedena po ničivých záplavách v roce 1997, kdy byl zatopen celý suterén domova. Od 1. 1. 1975 se stal domov důchodců součástí organizace Okresní ústav sociálních služeb, který zahrnoval všechny zařízení sociálních služeb činné v okrese Opava a jehož zřizovatelem byl Okresní úřad Opava. Po ukončení činnosti okresních úřadů v prosinci 2002 přešla zřizovatelská funkce na Moravskoslezský kraj, ten rozhodl o rozvolnění Okresního ústavu sociálních služeb a z jednotlivých zařízení vznikly samostatné příspěvkové organizace, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj.

V roce 2008 proběhla v domově na ulici Rybářská 27 velká rekonstrukce, při které v rámci společného projektu Moravskoslezského kraje „Humanizace pobytových sociálních služeb“ došlo k přeměně vícelůžkových pokojů na maximálně dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Další rekonstrukce se uskutečnila v letech 2019–2021, při které byla vestavbou do podkroví rozšířena kapacita o dalších 19 míst na stávajících 108 lůžek. Celková kapacita Domova Bílá Opava včetně ulice Rooseveltova tak činí 149 míst.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Kremační pec má odstávku, smuteční obřady se konat mohou

19:06 Karlovy Vary: Kremační pec má odstávku, smuteční obřady se konat mohou

Kremační pec v karlovarském krematoriu dosáhla svých provozních limitů, je v provozu pět let, od čer…