Ostrava: Pomoc pro osoby bez přístřeší přináší ve městě zimní program

30.11.2023 16:14 | Tisková zpráva

Datum v kalendáři předznamenává chladnější část roku. Ostrava je připravena v případě nepříznivého počasí, kdy se noční teploty začnou blížit nule stupňů Celsia, navýšit v rámci zimního programu kapacity míst, kde potřební bez domova naleznou v zimě své útočiště. Město zimní program podpoří částkou 400 tisíc korun.

Ostrava: Pomoc pro osoby bez přístřeší přináší ve městě zimní program
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Nicméně v rámci řešení problematiky osob bez přístřeší město také dlouhodobě podporuje nestátní neziskové organizace a má vytvořenou komplexní síť sociálních služeb. Sociální služby, tedy azylové domy, noclehárny, domovy se zvláštním režimem a nízkoprahová denní centra, v roce 2023 Ostrava podpořila v celkové výši takřka 23 milionů korun.

„V zimním období se zájem o služby v azylových domech, noclehárnách, domovech se zvláštním režimem či nízkoprahových denních centrech zvyšuje. V rámci zimního programu proto kapacity navýšíme o dalších 40 lůžek a 60 židlí. Současně v zimě zintenzivňujeme terénní sociální práci, kdy sociální pracovníci vyjíždějí do lokalit s větší koncentrací osob bez přístřeší. Potřebným poradí, kde mohou přenocovat nebo dostat teplé jídlo či nápoje. Nikdo tak v Ostravě nemusí zůstat v mrazu na ulici,“ vysvětlil náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Aktuálně je v Ostravě k dispozici 767 míst pro osoby bez přístřeší. Jedná se o 433 míst v azylových domech (168 pro muže a 265 pro ženy, resp. ženy s dětmi), jejich kapacita bývá většinou naplněna. Dále jsou k dispozici noclehárny s kapacitou 110 míst, nízkoprahová denní centra s kapacitou 110 míst a domovy se zvláštním režimem, konkrétně Domov Přístav s kapacitou 85 míst a domov se zvláštním režimem Domov Přístav II s kapacitou 29 míst.

Přestože se v zimním období zájem o nabízené sociální služby zvyšuje, jsou v současné době kapacity zařízení dostačující vzhledem k tomu, že stále mnoho osob bez přístřeší nemá o nabízené služby zájem.

Zimní program zajišťuje město v součinnosti s Armádou spásy v ČR a Charitou Ostrava. Pomoc osobám bez přístřeší v Ostravě nabízí i další nestátní neziskové organizace, například Diakonie Českobratrské církve evangelické, Centrum sociálních služeb Ostrava, Centrum sociálních služeb Poruba, Nová Šance nebo Služby Dobrého Pastýře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

20:31 Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

Na začátku října začnou stavební práce na další etapě revitalizace Podmokel. Etapa D zahrnuje Teplic…