Ostrava: Projekt regenerace brownfieldu Přívoz – Stará ČOV

24.09.2011 20:10 | Zprávy

Stará čistírna odpadních vod v Ostravě-Přívoze byla zrušena koncem devadesátých let. Tento brownfield má projít v rámci projektu města Ostravy „Regenerace brownfield Přívoz – Stará ČOV“ regenerací a území má být připraveno pro další využití. Lokalitu v platném územním plánu město Ostrava vymezilo pro lehký průmysl, sklady a drobnou výrobu.

Ostrava: Projekt regenerace brownfieldu Přívoz – Stará ČOV
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

V současné době je areál nevyužívaný, jsou zde zbytky objektů, inženýrských sítí a deponie zemin. Současný stav lokality je značně nevyhovující. Vyskytují se zde negativní jevy z hlediska životního prostředí, a tedy i potenciální rizika, působící na lidské zdraví. Také z estetického hlediska je lokalita staré ČOV neuspokojivá. Území bude proto revitalizováno, aby je město mohlo v budoucnosti opět využívat.

„Ostrava potřebuje nutně další plochy ke svému rozvoji a tvorbě nových pracovních míst. Lokality, jako je brownfield v Přívozu, mohou být k takovým účelům ideálně využity. Zároveň budeme moci areál bývalé čistírny odpadních vod zbavit ekologické zátěže z minulosti, což je dalším významným přínosem tohoto projektu," řekl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Společnost OVaK v těsném sousedství lokality provozuje Ústřední čistírnu odpadních vod Přívoz (ÚČOV). Vzhledem k zvyšujícím se požadavkům EU na kvalitu a rozsah čištění odpadních vod je výhledově v horizontu 10 let plánován její rozvoj a rozšíření. Zmíněná lokalita je vzhledem ke své poloze i ve vztahu k vlastnickým poměrům (SMO) pro záměr rozšíření zcela ideální.

Příprava projektu a podání žádosti o dotaci byla schválena radou města dne 18. 01. 2011. Žádost o dotaci byla odevzdána v dubnu r. 2011 v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti NUTS II Moravskoslezsko 2007 - 2013 (ROP) - Podpora využívání brownfields. Celkové náklady projektu činí 48 381, 3 tis. Kč vč. DPH, z toho až 85% by mohla činit dotace z EU v rámci ROP, tj. až 41 019,4 tis. Kč. Zbývající prostředky 7 361,9 tis. Kč zajistí z vlastních zdrojů město Ostrava. Projekt byl na zasedání Výboru Regionální rady dne 7. 9. 2011 vybrán k uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace z rozpočtu Regionální rady. Po jejím uzavření bude zahájen proces výběru zhotovitele - dodavatele stavebních prací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…