Ostrava zastupovala Českou republiku na Fóru starostů v Ženevě

07.10.2024 10:23 | Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničí a Ministerstvo pro místní rozvoj vybrali Ostravu coby vhodného účastníka pro letošní ročník prestižní mezinárodní akce Fórum starostů ve švýcarské Ženevě. Jejich volba padla na moravskoslezskou metropoli především zásluhou jejích aktivit v oblasti inovací a mezinárodních projektů.

Ostrava zastupovala Českou republiku na Fóru starostů v Ženevě
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Fóra se ve dnech 30. 9. - 2. 10. 2024 za statutární město Ostrava zúčastnila náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová. V předchozím roce Českou republiku reprezentovalo hlavní město Praha.

Fórum starostů je platforma s mezistátním přesahem, která vznikla s cílem usnadnit spolupráci a dialog mezi starosty a primátory. Vedoucím představitelům měst a obcí pomáhá při výměně nápadů, sdílení osvědčených postupů nebo řešení společných problémů souvisejících s rozvojem měst, udržitelností a správou. Zaštiťuje ji Evropská hospodářská komise OSN (UNECE).

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11765 lidí

Letošní setkání bylo koncipováno coby „Summit měst budoucnosti“. Týden předtím se v New Yorku uskutečnil Summit budoucnosti, na němž se byl za účasti hlav států OSN přijat Pakt pro budoucnost. Fórum starostů tak v Ženevě řešilo důsledky Paktu pro místní orgány.

Během setkání starostů z celého světa, které se skládalo ze 4 zasedání, vystoupila náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová s příspěvkem, v němž informovala o stávajících akcích a iniciativách, probíhajících projektech a plánovaných strategiích v Ostravě i mimo město. Soustředila se přitom na kroky, jimiž může Ostrava v konkrétních oblastech přispět k naplnění cílů Paktu.

Hlavní témata Fóra starostů spočívala v udržitelném rozvoji a jeho financování, přispění k míru a bezpečnosti, podmínkách pro vědu, technologie, inovace a digitální spolupráci a také problematika mládeže, jakož i budoucích generací. Zvláštní pozornost delegáti věnovali otázkám transformace globální správy.

Výstupem z letošního ročníku Fóra starostů je Prohlášení starostů o budoucnosti měst, které představuje jednotnou vizi a závazek vedoucích představitelů měst k utváření budoucnosti zúčastněných měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Dopravní podnik nasazuje telematiku, startuje výměna odbavovacích systémů v autobusech

13:05 Mladá Boleslav: Dopravní podnik nasazuje telematiku, startuje výměna odbavovacích systémů v autobusech

Dopravní podnik Mladá Boleslav se postupnými kroky připravuje na komplexní využívání moderního telem…