Pardubice: Vyjádření města k novému stavebnímu zákonu

30.06.2024 16:09 | Tisková zpráva

Od pondělí 1. července má vejít v platnost nový stavební zákon, který s sebou přinese digitalizaci stavebního řízení.

Pardubice: Vyjádření města k novému stavebnímu zákonu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Myšlenka digitalizace, která by měla usnadnit vyřizování stavebních povolení, zní slibně a podpořil bych ji, nicméně v současné době vidíme, jak nepřipravená celá změna je,” komentoval situaci primátor města Jan Nadrchal.

„Z debaty s vedoucím našeho stavebního úřadu vím, že stavební úřad dělá maximum. V tom se mu snažíme být nápomocni i my a nechali jsme úředníky proškolit na chystané legislativní změny. Nicméně ze strany ministerstva pro místní rozvoj tuto vůli nevidím a slibované důkladné proškolení úředníků na práci s novým systémem proběhlo ve velmi okleštěné podobě,” doplnil primátor.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22676 lidí

Co se legislativní stránky týče, tak v té jsou úředníci připraveni. „Zákony si nastudujeme, ale chybí nám pomoc v oblasti digitalizace,” přiblížil vedoucí pardubického stavebního úřadu Jiří Vopršal. „Ministerstvo nejen že slíbilo proškolení, ale také se odkazuje na instruktážní videa. Tak ta příliš nápomocná nejsou a slibované školení proběhlou formou přednášky s velmi omezenou možností na dotazy,” vyjmenoval Vopršal. Úředníci si navíc ani nemohli vyzkoušet modelové přijetí žádosti. Systém je pustí pouze do sekce přihlášení.

Pardubický stavební úřad je v současné chvíli zahlcený žádostmi o stavební povolení. “Přičítám to k tomu, že se lidé bojí toho, jaké změny od pondělí nastanou, a tak chtějí svá povolení ještě vyřešit starou cestou,” okomentoval Vopršal. „Počet žádostí jsem přestal počítat na kusy, ale na metry. Každý den tu máme tak tři metry – do výšky – žádostí.”

Jak to bude po 1. červenci?

„Vzhledem k tomu, kolik žádostí se nám stále schází, zde máme práce na několik měsíců. A tyto žádosti budeme ještě vyřizovat ve starém systému. Až poté se pustíme do nově došlých žádostí,” uzavřel Vopršal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města

16:14 Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města

Kulturní památka, barokní socha sv. Václava vytvořená z mušlového vápence, byla původně součástí jed…