Pelhřimov si připomene sté výročí narození Oldřicha Lipského

19.06.2024 16:14 | Tisková zpráva

Pelhřimov si v sobotu 22. června připomene narozeniny jednoho ze svých nejvýznamnějších rodáků. V letošním roce by se sta let dožil filmový režisér Oldřich Lipský. Jeho filmy Ať žijí duchové, Šest medvědů s cibulkou, Jáchyme, hoď ho do stroje či Limonádový Joe neodmyslitelně patří do zlatého fondu české kinematografie.

Pelhřimov si připomene sté výročí narození Oldřicha Lipského
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Oslavy chystá nejen město Pelhřimov se svými příspěvkovými organizacemi, ale do jejich příprav se zapojila i rodina Lipských. „Akci spolupořádáme s Daliborem Lipským, který je filmovým střihačem a synem Oldřicha Lipského. Mimochodem s otcem spolupracoval třeba na filmu Tři veteráni,“ uvedl Martin Ecler, ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova, hlavního pořadatele akce.

Celý program začne v patnáct hodin na Masarykově náměstí. Potrvá zhruba hodinu a půl. Zahrnovat bude pódiová vystoupení, velká obrazovka umožní připomenutí zásadních filmařských počinů oslavence. „Uvidíme ale nejen spoustu ukázek z filmů. Oldřich Lipských byl i jedním z iniciátorů české kaskadérské školy, takže se můžeme těšit i na skok z výšky do krabic. Chybět nebudou ani artistická vystoupení, zazní filmové písničky,“ vyjmenoval Martin Ecler.

Hlavně se ale bude vzpomínat. O střípky ze spolupráce s Oldřichem Lipských se prostřednictvím obrazovky podělí celá řada herců, přímo na pelhřimovské náměstí dorazí Jiří Lábus (hrál a spolupodílel se na scénáři Velké filmové loupeže) a Naďa Konvalinková (Adéla ještě nevečeřela).

Na oslavách slavného pelhřimovského rodáka se budou podílet i místní organizace. V první řadě jmenujme spolek divadelních ochotníků Rieger, z něhož bratři Lipští umělecky vzešli. Rieger v této divadelní sezóně nastudoval a hrál Limonádového Joa, na náměstí tak předvede ukázky ze hry. O spolumoderování akce se postará druhá pelhřimovská divadelní skupina Domino.

Oldřich Lipský (4. července 1924 – 19. října 1986) byl český režisér a scenárista, bratr herce Lubomíra Lipského. Pocházel z Pelhřimova, kde jeho otec Vilém měl cukrárnu s kavárnou. Původně studoval práva a filozofii, ale po čase dal přednost divadlu. Pracoval jako herec, režisér a umělecký ředitel v Divadle satiry. Po jeho uzavření přešel do filmového studia Barrandov. Natočil řadu slavných filmů, Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero! (1976), Limonádový Joe (1964), Adéla ještě nevečeřela (1977) či Tajemství hradu v Karpatech (1981) a další.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Luhačovice: Obnovený areál Slunečních lázní je Stavbou roku Zlínského kraje

10:23 Luhačovice: Obnovený areál Slunečních lázní je Stavbou roku Zlínského kraje

Prestižní ocenění Stavba roku Zlínského kraje putuje v tomto roce do Luhačovic! Hlavní cenu v katego…