Písek: Město se poprvé zapojí do akce Víkend otevřených zahrad

31.05.2024 7:37 | Tisková zpráva

Písek se letos poprvé zapojí do mezinárodní akce Víkend otevřených zahrad. Na neděli 9. června připravil odbor životního prostředí ve spolupráci s Prácheňským muzeem v Písku komentované prohlídky Palackého sadů, nejstaršího, největšího a nejnavštěvovanějšího městského parku v Písku. „K akci se připojila také Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku, která v sobotu 8. a v neděli 9. června zpřístupní veřejnosti své běžně uzavřené arboretum, otevřeno bude od 8:00 do 20:00,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň, jenž bude zájemce po parku provádět.

Písek: Město se poprvé zapojí do akce Víkend otevřených zahrad
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Komentované prohlídky Palackého sadů budou začínat v 10:00, 13:00 a 15:00, sraz bude ve Schrenkově pavilonu. „Návštěvníkům ukážu staré a hodnotné stromy, nové výsadby, ale i květinovou výzdobu. Chtěl bych vysvětlit i koncepci ošetřování dřevin a nastínit možný budoucí vývoj parku,“ přiblížil Ondřej Kofroň náplň prohlídek. Doprovázet ho bude historik a knihovník Prácheňského muzea Bohumír Bernášek. „Ten ve svém výkladu návštěvníky seznámí se založením parku a s jeho historickým vývojem. Ukáže jim i staré fotografie a nezapomene ani na zajímavé historky,“ doplnil Ondřej Kofroň.

Palackého sady byly založeny na místě zasypaného hradebního příkopu již ve 40. letech

19. století. Nachází se v nich mnoho významných památek jako např. Schrenkův pavilon, pomník Adolfa Heyduka nebo barokní socha Neptuna a roste tu také několik významných dřevin: čtyři památné duby a jilm, který bude vyhlášený památným stromem a svým vzrůstem, objemem i umístěním v prostoru je jedinečný nejen v rámci České republiky, ale i střední Evropy.

Arboretum v areálu lesnické školy začalo vznikat v roce 1913 z popudu prof. Františka Salače. Původně tu bylo vysazeno 250 druhů dřevin, v současné době jich je už 350, které zastupuje kolem 1500 jedinců. Hlavní část arboreta je zaměřena především na ukázky nejdůležitějších druhů domácích i introdukovaných dřevin uplatňovaných v lesnictví. V roce 2008 bylo arboretum vyhlášeno kulturní památkou. Návštěvníci si budou moci prostřednictví QR kódu stáhnout digitálního průvodce a sami si arboretum projít. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Ústecký kraj přidělil dotaci na Preventivního pracovníka ve škole

22:41 Žatec: Ústecký kraj přidělil dotaci na Preventivního pracovníka ve škole

Ústecký kraj v rámci programu „Podpora prevence kriminality v Ústeckém kraji 2024“ podpořil projekt …