Plzeň: Město opravilo kapličku v Černicích

10.10.2024 13:05 | Tisková zpráva

Kompletně zrekonstruovaná je kaplička svatého Antonína Paduánského v Černicích. Stavba, jež se nachází na území vesnické památkové rezervace Plzeň-Černice, je typickým prvkem vesnické architektury. Stojí na návsi Černic, bývalé vesnice, která se stala součástí velké Plzně v roce 1993. Stavbu za 2,3 milionu korun pro město zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně.

Plzeň: Město opravilo kapličku v Černicích
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Na území města Plzně je mnoho drobných sakrálních památek, mezi něž patří i původně vesnické kapličky. Jde o dědictví našich předků, o které bychom se měli starat a zachovávat ho pro další generace. Většinu těchto starých staveb trápí vlhkost, proto je postupně opravujeme a snažíme se je vrátit do života občanů v těch částech města, které byly dříve Plzni blízkými vesnicemi. Jsem rád, že řádnou opravou prošla i kaplička na černické návsi. Jako starosta jiného městského obvodu vím, jak je důležité udržovat centrum bývalé obce i s jeho památkami a stromy,“ řekl náměstek primátora Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí a starosta městského obvodu Plzeň 9 - Malesice Aleš Tolar.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8694 lidí

„Z opravené kapličky máme obrovskou radost. Vypadá opravdu nádherně. Už se těšíme, až si na Štědrý den do ní opět půjdeme pro Betlémské světlo,“ uvedl černický starosta Vladislav Sloup.

„Kvůli nedostatečné izolaci byly zdi i podlaha kapličky vlhké a střechou dovnitř zatékalo. Museli jsme tedy opravit střechu i s krovem včetně kamenných zdobných prvků – kříže a dvou bílých čuček. Sanktusník, tedy věžička na hřebeni střechy, byl nově oplechován, kříž na jeho vrcholu opraven a pozlacen. Obě okna i vstupní dveře jsou také renovovány a natřeny. Kolem kapličky je nyní okapový chodník, který má zabránit vnikání vody do stavby, podlaha je vydlážděna čtvercovými půdovými cihlami,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku, která měla projekt na starosti. Opravou prošel i menší zvon umístěný v sanktusníku.

Inventář kapličky, čítající oltář, lavice a sošky, je nyní v péči truhláře restaurátora Jana Dlouhého a vrátí se do ní na Velikonoce. To by již stavba měla být dostatečně vyschlá, aby opravené interiérové prvky, hlavně oltář, nepoškodila. Za opravu kaple zaplatila Správa veřejného statku města Plzně zhotovitelské firmě SILBA-Elstav s.r.o. celkem 2 301 941 korun včetně DPH.

Kaple svatého Antonína Paduánského stojí mezi dvěma mohutnými lípami na Selské návsi v Černicích v památkové rezervaci, zapsané na státním seznamu nemovitých kulturních památek. Zvonička stávala v dolní historické části Černic na místě stávající kaple již před rokem 1838. Dnešní provedení představuje pseudohistorickou kapli z roku 1875 s portálovým sloupovým oltáříkem z druhé poloviny 17. století s boltcovou ornamentikou. Původní kaple před pseudohistorickou úpravou byla kulatá či osmiboká s kuželovitou střechou, krytou šindelem, s lucernou a se zvonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Aerovka Jazz Fest oživí podzimní Kopřivnici

16:14 Aerovka Jazz Fest oživí podzimní Kopřivnici

Velký sál Katolického domu v Kopřivnici se již počtvrté rozezní jazzovými tóny v rámci Aerovka Jazz …