Plzeň: Neformální skupina mladých chce obnovit Chotkovo sedátko

06.11.2011 8:25 | Zprávy

Správa veřejného statku města Plzně uzavřela s občanským sdružením Pod Zelenou Horou dohodu o partnerství v projektu Dýchejme za park na Lochotíně, jehož podstatou je výstavba altánku Chotkovo sedátko.

Plzeň: Neformální skupina mladých chce obnovit Chotkovo sedátko
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na obnovu místa, které založil purkmistr Martin Kopecký, přispěje město částkou maximálně 226 tisíc korun. Osmdesát tisíc korun se sdružení pokusí získat z grantového programu „Vpohybu" u nadace Vodafone.

S nápadem začít s obnovou Chotkova sedátka, altánku z poloviny 19. století se stolem a lavičkami, se v říjnu letošního roku na Radu města Plzně obrátila neformální skupina mladých, vedená devatenáctiletým Lukášem Máchou. V otevřeném dopise uvádí: „V našem hledáčku již několik let figuruje místo, které založil významný plzeňský purkmistr Kopecký. Jedná se o Lochotínský park, který je - přiznejme si - několik let všemi opomíjen a připomíná spíše park z pohádky o Šípkové Růžence, ač se jedná o jeden z nejvýznamnějších parků v Plzni."

„Iniciativu skupiny mladých Plzeňanů jsme přivítali a rozhodli se podpořit jejich záměr uzavřením dohody o partnerství, která zahrnuje finanční spoluúčast města ve výši 226 tisíc korun. Podmínkou je ale získání osmdesátitisícové dotace z grantového programu Nadace Vodafone," uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák.

Správnost svého rozhodnutí obnovit dříve Plzeňany hojně využívané místo k odpočinku má občanské sdružení stvrzeno také anketou, která čítá 250 podpisů a 130 vyplněných anketních lístků. Z nich vyplývá, že 87 % návštěvníků parku si přeje oživení tohoto místa.

Altánek chtějí mladí vystavět i vlastní dobrovolnou prací. V rámci pomocných činností hodlají odpracovat minimálně 100 hodin. Město zpracuje projektovou dokumentaci, zajistí úpravu stávajících ploch, podlahu a nákup mobiliáře.

„K hlavnímu využití prostoru dojde až po realizaci projektu, kdy hodláme ve vzniklé malebné scenérii pořádat kulturní a společenské akce komorního charakteru," píše se v otevřeném dopise. Na akcích by se sdružení chtělo podílet společně s týmem Plzeň 2015.

Pro obnovu Lochotínského parku bylo vydáno územní rozhodnutí v roce 2007. Stavební povolení pro první etapu je v platnosti do 14. ledna 2012. V nejbližších dnech požádá Správa veřejného statku města Plzně o prodloužení jeho platnosti.

Další zprávy z Plzně čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…