Plzeň: Neformální skupina mladých chce obnovit Chotkovo sedátko

06.11.2011 8:25 | Zprávy

Správa veřejného statku města Plzně uzavřela s občanským sdružením Pod Zelenou Horou dohodu o partnerství v projektu Dýchejme za park na Lochotíně, jehož podstatou je výstavba altánku Chotkovo sedátko.

Plzeň: Neformální skupina mladých chce obnovit Chotkovo sedátko
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na obnovu místa, které založil purkmistr Martin Kopecký, přispěje město částkou maximálně 226 tisíc korun. Osmdesát tisíc korun se sdružení pokusí získat z grantového programu „Vpohybu" u nadace Vodafone.

S nápadem začít s obnovou Chotkova sedátka, altánku z poloviny 19. století se stolem a lavičkami, se v říjnu letošního roku na Radu města Plzně obrátila neformální skupina mladých, vedená devatenáctiletým Lukášem Máchou. V otevřeném dopise uvádí: „V našem hledáčku již několik let figuruje místo, které založil významný plzeňský purkmistr Kopecký. Jedná se o Lochotínský park, který je - přiznejme si - několik let všemi opomíjen a připomíná spíše park z pohádky o Šípkové Růžence, ač se jedná o jeden z nejvýznamnějších parků v Plzni."

„Iniciativu skupiny mladých Plzeňanů jsme přivítali a rozhodli se podpořit jejich záměr uzavřením dohody o partnerství, která zahrnuje finanční spoluúčast města ve výši 226 tisíc korun. Podmínkou je ale získání osmdesátitisícové dotace z grantového programu Nadace Vodafone," uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák.

Správnost svého rozhodnutí obnovit dříve Plzeňany hojně využívané místo k odpočinku má občanské sdružení stvrzeno také anketou, která čítá 250 podpisů a 130 vyplněných anketních lístků. Z nich vyplývá, že 87 % návštěvníků parku si přeje oživení tohoto místa.

Altánek chtějí mladí vystavět i vlastní dobrovolnou prací. V rámci pomocných činností hodlají odpracovat minimálně 100 hodin. Město zpracuje projektovou dokumentaci, zajistí úpravu stávajících ploch, podlahu a nákup mobiliáře.

„K hlavnímu využití prostoru dojde až po realizaci projektu, kdy hodláme ve vzniklé malebné scenérii pořádat kulturní a společenské akce komorního charakteru," píše se v otevřeném dopise. Na akcích by se sdružení chtělo podílet společně s týmem Plzeň 2015.

Pro obnovu Lochotínského parku bylo vydáno územní rozhodnutí v roce 2007. Stavební povolení pro první etapu je v platnosti do 14. ledna 2012. V nejbližších dnech požádá Správa veřejného statku města Plzně o prodloužení jeho platnosti.

Další zprávy z Plzně čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…