Přerov: Andělská křídla, chrastění čertovských řetězů i vánoční kamion. Letošní advent bude zábavný

24.10.2024 10:23 | Tisková zpráva

Letošní advent přinese do přerovských ulic ještě více zábavy, radosti, ale také světelných dekorací než loni. Lidé se mohou těšit na desítky koncertů a představení, poetickou výstavu Ladových obrázků, Přerovem projde strašidelný průvod Krampusáků, staromilské duše zase potěší historický jarmark na Horním náměstí. A také místní část Předmostí se letos ponoří do vánočně laděného programu, který zabaví malé i velké.

Přerov: Andělská křídla, chrastění čertovských řetězů i vánoční kamion. Letošní advent bude zábavný
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„První symbol blížících se Vánoc dorazí na Masarykovo náměstí už za měsíc – sedmnáct metrů vysoký smrk bude pokácen, převezen a usazen na náměstí TGM v sobotu 23. listopadu. Tentokrát pro jehličnan nemusíme daleko, neboť vyrostl v areálu Opravny železničních kolejových vozidel v Husově ulici, kde už neměl další prostor k růstu,“ řekl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Křídla na hradbách

Začátek adventu letos připadá na neděli 1. prosince. Do té doby bude Přerov zkrášlen klasickou světelnou výzdobou, kterou letos doplní nové prvky. „Pořídili jsme za 1 milion 130 tisíc korun dekorace, které podtrhnou sváteční atmosféru. Do tmy budou svítit některé kruhové objezdy, vyzdobíme vstup na hřbitov, v Michalově nasvítíme mostky a altán. Věřím, že Přerovany potěší i foto dekorace v podobě andělských křídel, kterou nainstalujeme pod hradby. Neochudíme ani místní části, které získají svítící ozdoby – každá za padesát tisíc korun,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Také náměstí TGM bude do začátku adventu oděno do svátečního. Kromě stromu, který letos taktéž dostane část nových světel, tu bude 14 prodejních stánků, které od desíti ráno do devíti večer budou nabízet jídlo, punč i tradiční vánoční sortiment. Ke stánkům povedou směrem od kašny svítící girlandy, které znají návštěvníci už z minulých let a pod kterými mohou „hodovat“. Pro děti bude na náměstí kolotoč a chybět nebude ani vloni vyrobený betlém, který dostane nový přístřešek. „A vánočně budou vyladěny také čtyři městské autobusy – chceme, aby si cestující užili milou atmosféru Vánoc i při běžném cestování po Přerově,“ doplnil náměstek Tomáš Navrátil.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2685 lidí

První advent

Samotný kulturní program bude zahájen 1. prosince. „Úderem páté hodiny odpolední na pódiu vystoupí pěvecký sbor Vocantes. V 18 hodin rozsvítíme strom, a to společně s dětmi, které si letos převzaly prestižní sošku Scholar. Program bude následně pokračovat koncertem populární kapely Argema,“ popsal první advent přerovský primátor Petr Vrána. Připomněl rovněž, že ve stejnou dobu se lidé na vedlejším Horním náměstí mohou ponořit do poetiky Ladovských Vánoc, které jim zprostředkuje Galerie města Přerova.

„Nabídneme návštěvníkům dvě desítky reprodukcí obrazů českého malíře a ilustrátora Josefa Lady. Zájemci budou moci vybírat také z bohaté nabídky tematických upomínkových předmětů, těšit se mohou i na prodejní výstavu háčkovaných plédů a už tradičně nabídneme také baňky české výroby. Adventní výstava začne v 17 hodin a je spojena s rozsvěcením betlému a kovaného věnce, který bude mít své místo na nádvoří před galerií. K dobré pohodě nám bude hrát Věžní hudba ZUŠ Bedřicha Kozánka a Pěvecký sbor Gymnázia Jakuba Škody,“ sdělila vedoucí galerie Lada Galová.

Vánoční kamion v Předmostí

Program pak bude pokračovat po celý advent.  Na náměstí se bude konat více než sedmdesát představení a koncertů, které budou rovněž on-line přenášeny na velkoplošnou obrazovku. „Lidé se mohou těšit třeba na kapely Ready Kirken, Premier, Futurum, Turbo, Reflexy, Fany Michalík s kapelou, Kameron. A vystoupí tu i zpěvačky – Leona Machálková, Tanja, Heidi i domácí Eliška Nováková se skupinou Black Rose. Na Štědrý den dopoledne pak zaplní náměstí fanoušci přerovské kapely Re-Vox,“ vypíchl ředitel KISu Macíček.

Zajímavý program přinese i 5. a 6. prosinec. „Ve čtvrtek 5. prosince je v plánu Mikulášský průvod, která půjde od zimního stadionu přes třídu 17. listopadu a Žerotínovo náměstí až na náměstí TGM, kde nás čeká vystoupení Krampusáků, členů divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci, skupiny historického šermu Markus M i tanečníků z Duckbeatu,“ popsal náměstek Dohnal. A úplnou novinkou je pak kulturní program, který se odehraje 6. prosince v Předmostí, které se může těšit na velkolepou show nazvanou Andělské Vánoce.

„Lidé z této místní části si stěžovali, že se u nich příliš neděje, proto jsme dvouhodinový pořad připravený profesionálními baviči směřovali právě sem. Tento program do Předmostí přiveze speciální kamion - a hlavně děti se tu zabaví pestrou nabídkou her a soutěž. Součástí akce bude i prodej zabijačkových specialit,“ informovala vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Tradiční Vánoční salon, který organizuje Středisko volného času Atlas & BIOS, pak obsadí malý sál Městského domu ve dnech 9. až 12. prosince. A jako každý rok na stříbrnou neděli, která letos připadne na 15. prosince, se bude na Horňáku konat historický jarmark, který nabídne nejen prodejní stánky, ale také dobovou zábavu. Program se na Boží hod a na Štěpána „odmlčí“ - ovšem neskončí ani po svátcích. Kromě koncertů je v plánu silvestrovská otužilecká show v Bečvě a novoroční ohňostroj, který bude odpálen 1. ledna úderem 18. hodiny a k vidění bude ze břehů řeky.

Sbírka pod stromem

Každoroční tradicí je také dobročinná sbírka pod vánočním stromem, která má pomoci potřebným. Letos budou návštěvníci střádat peníze do kasičky pro Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých, která provozuje svou pobočku i v Přerově. „Poskytuje dvě registrované sociální služby – odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační činnost pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Mezi jejich pravidelné aktivity patří trénink bowlingu s postranicemi, střelba z laserové pistole, šachový kroužek, výtvarný kroužek, nácvik vaření, plavání a podobně,“ sdělil náměstek primátora Vladimír Lichnovský.

A na co konkrétně peníze ze sbírky poputují? „Na úhradu provozu organizace a zajištění jejích služeb, na opravu a rozšíření kompenzačních pomůcek, jako jsou indikátory hladiny vody pro nalévání vody do hrnku, kolorky k rozeznávání barev, různé váhy a měřidla s hlasovým výstupem či vysílačky k neoznačeným přechodům pro chodce,“ upřesnila vedoucí přerovského pracoviště Kamila Hošková.

Podrobný program Vánoc v Přerově 2024 najete ZDE

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Přerov: Andělská křídla, chrastění čertovských řetězů i vánoční kamion. Letošní advent bude zábavný

10:23 Přerov: Andělská křídla, chrastění čertovských řetězů i vánoční kamion. Letošní advent bude zábavný

Letošní advent přinese do přerovských ulic ještě více zábavy, radosti, ale také světelných dekorací …