Přerov: Hlasující rozhodnou o podobě kruhového objezdu

03.10.2024 10:44 | Tisková zpráva

Přerované si opět mohou vybrat, jak bude vypadat výsadba uprostřed kruhového objezdu. V červnu byla otevřena na platformě Munipolis anketa, v rámci níž hlasující rozhodovali o rondelu u Strojaře. Ze čtyř variant si vybrali tu, kterou náměstek primátora Miloslav Dohnal popsal slovy: „Po obvodu poroste stálezelený skalník s drobnými červenými plody, střed vyplní vysoké keře zajímavé svým vzhledem nebo kvetením, na jaře pak rondel rozzáří cibuloviny. V období, kdy ještě nebo už nekvetou, mu budou dominovat různé trvalky.“ S výsadbou se začne za dva týdny – tedy v polovině října, a už teď mohou občané začít rozhodovat o další lokalitě. Tentokrát zástupce města zajímá, kterak by mohl vypadat kruhový objezd u malého Tesca. Hlasovat mohou zájemci od 1. do 15. října, do aplikace se dostanou přes web města.

Přerov: Hlasující rozhodnou o podobě kruhového objezdu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

K výběru jsou tři varianty, které mají vylepšit prostor uprostřed silnice protínající ulice třída 17. listopadu-Čechova-Bayerova. Ta první nese název Paleta barev a je charakterizována takto: Tento návrh je speciálně navržen s ohledem na blízkost Základní umělecké školy. Výsadba je koncipována s bohatou paletou barev a různými typy zeleně, které společně vytvářejí esteticky přitažlivý a inspirativní prostor. Druhá možnost se jmenuje Severka a autorka všech tří návrhů Lenka Zábojníková z Technických služeb města Přerova ji představuje větami: „Tento návrh využívá unikátního postavení silnic, kde každá cesta směřuje na jednu ze světových stran. To umožňuje vytvořit praktický designový prvek.“ Třetí návrh pojmenovaný Minimalistická paleta pak provází tento popis: Zeleň uprostřed kruhového objezdu je navržena jako barevná paleta nebo minimalistický obraz s důrazem na jednobarevnou výsadbu. Hlavní prvek tvoří jeden druh keřů, který vytváří základní zelenou hmotu. Jednoduchá kompozice je místy doplněna několika trvalkami, které přidávají jemné barevné akcenty a dodávají prostoru vizuální hloubku.

Která varianta řešení středu okružní křižovatky se v příštím roce dočká realizace, závisí jen na Přerovanech. Každý hlasující má k dispozici jeden hlas a ten může přidělit variantě, která získala jeho přízeň.

Foto: Přerov pokračuje v revitalizaci výsadeb uprostřed okružních křižovatek. Vloni proměnou prošel rondel u Žerotínova náměstí, kde vykvetly například jasmíny, kaliny, ruje, sasanky a celá řada dalších rostlin. V roce 2022 byl osázen největší „kruháč“ u restaurace Haná a dobudován byl v rámci průtahu i rondel na křižovatce ulic Dluhonská-Polní-Tržní. Letos se obnovy dočká prostor u Strojaře a v příštím roce u malého Tesca.

Hlasovat můžete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vyhlášky zakazující alkohol na veřejnosti a žebraní prošly úpravou

13:44 Jablonec nad Nisou: Vyhlášky zakazující alkohol na veřejnosti a žebraní prošly úpravou

Jablonečtí zastupitelé projednali a schválili dvojici obecně závazných vyhlášek, a to o zákazu konzu…