Přerov: Hudební léto na hradbách 2024

27.06.2024 16:14 | Tisková zpráva

Hudební léto na hradbách zpestří Po-hodový workshop ve farní zahradě. Hradby ožijí pop gospelem, funky nebo tanečním rhythm and blues.

Přerov: Hudební léto na hradbách 2024
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Novinkou devátého ročníku festivalu Hudební léto na hradbách v Přerově bude rozšíření programu úterních koncertů o třídenní workshop, který se uskuteční v rámci tzv. Hudebního léta ve farní zahradě. Stejně jako vloni na koncert Pavla Šporcla se celá produkce na tři dny a tři večery přesune od řeky Bečvy do magického zákoutí centra města -  farní zahrady za kostelem sv. Vavřince.  Třídenní Po-hodový hudební worskhop, odpolední lekce hraní a večerní koncertní projekce, tu odstartují v po-hodovém týdnu po Svatovavřineckých hodech, a to v úterý 13. srpna.

„Právě toho dne započne Po-hodový maraton hudebních workshopů a koncertů, který bude pokračovat i ve středu a ve čtvrtek. Věříme, že bude pohodový a zpestří Přerovanům po hodový týden,“ láká na workshop pro děti a mládež ve farní zahradě Lada Galová. Workshop zahájí srbské duo performerů Alice in WonderBand, kteří originálním způsobem spojují world music a beaty z Balkánu s body music a body percussion. „Takové hraní na tělo si mohou zájemci vyzkoušet i v rámci odpoledního workshopu před koncertem,“ dodala Lada Galová.  Přidat se mohou pochopitelně i zájemci z řad dospěláků. Vystoupení dua jsou vibrující a rytmická, silná a energická. „Alice in WonderBand je křižovatkou tance, jevištního pohybu a hudby. Ostatně název projektu Tělo jako nástroj je dostatečně výstižný,“ doplnil Pavel Ondrůj.

Hradby však ještě předtím ožijí klasickými prázdninovými úterními koncerty, jak je známe z uplynulých osmi let. Ten první s datem 9. července odstartuje letošní devátý ročník koncertem polské kapely ONUS Blues. Stejně jako vloni festival nabídne to nejlepší z polské bluesové scény, ONUS Blues coby vítěz v kategorii objev roku Gala Blues  Top 2023 je toho důkazem.  Lídrem kapely je harmonikář Jacek Szula, dominantní osobnost slezské bluesové a bluesrockové scény. Kromě lídra kapelu tvoří Krzysztof Wyrzykowski (zpěv), Nikodem Piekut (bicí), Roman Szonowski (basová kytara) a Sylwiusz Krakowczyk (kytara).

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
94%
hlasovalo: 18089 lidí

V úterý 16. července se na hradebním podiu představí vůbec prvně v historii Hudebního léta na hradbách gospel. Dvacetičlenná kapela Good Work boří mýty a zažité představy o škatulkování hudby. Repertoár skupiny je důkazem umění o propojování hudebních stylů. „Přiznány jsou folklórní kořeny řady muzikantů, které se dokonale pojí se soudobým popovým projevem kapely jako celku. Koncerty v jejich podání jsou strhujícím zážitkem,“ zve Pavel Ondrůj.

Šanson na hradbách je podtitul koncertního večera s datem 23. července. Slovenská zpěvačka Andrea Zimányiová se svým bandem prezentují nejen vlastní tvorbu a klasický šanson, ale i současnou tvorbu francouzského šansonu. „Slovenské publikum se s Andreou Zimányiovou mohlo potkávat po dobu několika let v divácky úspěšné sérii taneční soutěže Let´s Dance, kde byla sólistkou Big Bandu Gustava Broma. Tam také působí jako sólistka.  Posledních dvanáct let vystupovala i jako dvorní vokalistka Vaša Patejdla,“ prozrazuje na šansoniérku přerovským posluchačům Pavel Ondrůj.

Jeden z nejlepších skandinávských kytaristů, opravdový veterán švédského blues - Eric Hansson vystřihne se svým bandem rock blues na hradbách poslední červencové úterý. „Kapela s polskou rytmikou představuje mix toho nejlepšího rockového blues bez ohledu na to, zda vystupuje v klubu nebo na velkém pódiu a hraje pro tisíce lidí. Příchozí se mohou těšit na skvělé songy,“ láká návštěvníky Lada Galová.

První srpnové úterý ožijí hradby řízným jazzem, funky a R&B. „Podium nad řekou Bečvou rozezní americký zpěvák Chuck Wansley. Doprovodí jej trio bubeníka Otto Hejnice,“ nastiňuje Pavel Ondrůj.

Na změnu místa dalšího koncertu budou hradební fanoušci upozorněni samostatným speciálním plakátem. „Začátek PO-HODOVÉHO třídenního hudebního workshopu ve farní zahradě za kostelem sv. Vavřince je 13. srpna, pokračovat bude i ve dnech 14. a 15.,“ připomíná Lada Galová.

Další úterý 20. srpna se vrátíme na hradby, abychom tam rozbalili tzv. power rock, který přiveze polské power trio GED.  Tvoří jej Greg Spruce, Ernest Dziedzic a Dorian Gębski.  Kapela byla založena předloni po příchodu hudebníků z Anglie a Německa. Jejich styl spojuje rock'n'rollovou energii s moderním přístupem k hudbě.

Poslední prázdninové úterý s datem 27. srpna ožijí hradby jazzem a swingem předválečného období. „Svižní Swing Shower z nedalekého Valašska se věnují zejména interpretaci tanečního jazzu a swingu z období 20. - 40. let minulého století. Hrají ale také taneční latinu a pomalé balady. Těšit se můžete třeba na legendární Klobouk ve křoví, What a Wonderful  World, Říkej mi to prosím potichoučku, Nebe na zemi, Sway a další,“ zvou organizátoři. 

Začátky koncertů budou jako vždy v 19 hodin na hradbách, vyjma úterý 13. srpna, kdy zamiřte na farní zahradu kostela sv. Vavřince poslechnout si srbské body percussion.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

7:04 Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

V Plzni v pondělí 1. července 2024 vstoupí v platnost zónové dopravní značky, které regulují stání k…