Sokolov si připomněl znovupotvrzení městských práv Václavem IV.

01.09.2024 16:09 | Tisková zpráva

„My, Václav, z Boží vůle císař římský a po všechny časy rozmnožitel říše a král český, veřejně oznamujeme a činíme touto listinou kvůli zřetelným nedostatkům a veliké škodě, která se stala měšťanům a obyvatelům našeho města Sokolova, obojím milým a věrným, kvůli požáru a také kvůli jiným věcem, totiž že ti díky ohni ztratili všechna svá privilegia a listiny, ve kterých dříve měli svá milostivá práva a svobody, chceme dát týmž měšťanům a obyvatelům města Sokolova znovu tyto zvláštní milosti a činíme tak mocí této listiny a královským majestátem českým.“

Sokolov si připomněl znovupotvrzení městských práv Václavem IV.
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Těmito slovy začíná listina z 28. srpna 1397, v níž císař a král Václav IV. znovu udělil Sokolovu jeho městská práva. Poprvé je měl městu udělit už Jan Lucemburský v roce 1313. Tento rok se poprvé vyskytl v díle obrozeneckého vlastivědce Jaroslava Schallera, aniž by uvedl, kde k tomuto údaji přišel. Od Schallerových časů je však tento rok tradován.

Původní městečko při nothaftovské tvrzi muselo svá práva nepochybně získat již v průběhu 14. století, protože mu byla krátce po velkém požáru roku 1397 obnovena Janovým vnukem, králem Václavem IV., který se v té době shodou okolností zdržoval v Lokti. Tehdy však již Sokolov dávno nebyl rytířským sídlem, neboť jej jeho vlastník Trost Winkler r. 1360 podstoupil Karlu IV., a Sokolov se tak stal komorním statkem loketského hradu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

10:44 Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

Výstava v Domě Gustava Mahlera s prostým názvem Fotografie představuje výběr z díla Květoslava Přiby…