Sokolov si připomněl znovupotvrzení městských práv Václavem IV.

01.09.2024 16:09 | Tisková zpráva

„My, Václav, z Boží vůle císař římský a po všechny časy rozmnožitel říše a král český, veřejně oznamujeme a činíme touto listinou kvůli zřetelným nedostatkům a veliké škodě, která se stala měšťanům a obyvatelům našeho města Sokolova, obojím milým a věrným, kvůli požáru a také kvůli jiným věcem, totiž že ti díky ohni ztratili všechna svá privilegia a listiny, ve kterých dříve měli svá milostivá práva a svobody, chceme dát týmž měšťanům a obyvatelům města Sokolova znovu tyto zvláštní milosti a činíme tak mocí této listiny a královským majestátem českým.“

Sokolov si připomněl znovupotvrzení městských práv Václavem IV.
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Těmito slovy začíná listina z 28. srpna 1397, v níž císař a král Václav IV. znovu udělil Sokolovu jeho městská práva. Poprvé je měl městu udělit už Jan Lucemburský v roce 1313. Tento rok se poprvé vyskytl v díle obrozeneckého vlastivědce Jaroslava Schallera, aniž by uvedl, kde k tomuto údaji přišel. Od Schallerových časů je však tento rok tradován.

Původní městečko při nothaftovské tvrzi muselo svá práva nepochybně získat již v průběhu 14. století, protože mu byla krátce po velkém požáru roku 1397 obnovena Janovým vnukem, králem Václavem IV., který se v té době shodou okolností zdržoval v Lokti. Tehdy však již Sokolov dávno nebyl rytířským sídlem, neboť jej jeho vlastník Trost Winkler r. 1360 podstoupil Karlu IV., a Sokolov se tak stal komorním statkem loketského hradu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…